Süsengiller olarak adlandırılan familyaya ait olan frezya çiçeğinin 14 farklı türü olup her bir türü birbirinden güzel çiçeklere ve kokulara sahiptir. Evlerde sık sık dekorasyon amaçlı olarak bulundurulan bu çiçek çok sayıda rahatsızlık için büyük bir şifa kaynağıdır.
Frezya’nın Anavatanı
Frezya çiçeği Türkiye’de karanfilden sonra evlerde en çok yetiştirilen çiçektir; ancak ana vatanı Güney Afrika’dır. Asıl adı fresia olan frezya çiçeği soğanlı ve yumrulu bir bitkidir; çok çeşitli renklerde çiçek açabilir. Şık görüntüsü evlerde bulunma sebebi iken güzel kokusu bu çiçeğin parfüm üretiminde de kullanılmasını sağlar. Frezya bitkisi tüm bunların ötesinde çok sayıda rahatsızlığı tedavi edici özelliğe de sahiptir; ancak bitkinin bu yanı daha az bilinir. Frezya bitkisinin en iyi bilinen faydası gözler üzerinedir; bu nedenle halk arasında göz otu olarak da adlandırılır. Frezya bitkisinin kurutulması ile elde edilecek olan çaydan gözlere kompres yapılması gözlerin daha parlak bir hal almasına katkıda bulunur. Aynı zamanda gözde bulunan mikropları öldürerek mikrobik rahatsızlıkları da önler.
Çayı Nasıl Yapılır?
Frezya bitkisinden çay elde etmek için uygun mevsimlerde bitkinin çiçekleri toplanmalı ve oda sıcaklığında ve gölgede kurutulmalıdır. Bu şekilde elde edilen çay kaynar suya bir miktar atılarak biraz demlenir. Frezya çayı göze iyi gelmesinin dışında mideyi de rahatlatır. Ayrıca bağırsak düzenine yardımcı olduğu da bilinir. Frezya bitkisinden yağ da elde edilir. Genelde manolya gibi başka bitkilerin özleri ile karıştırılarak sunulan bu yağ cilt için oldukça faydalıdır. Frezya yağı cilde parlaklık kazandırır ve cildi dinlendirir.
Yetiştirme Şartları
Frezya bitkisinden faydalanmak isteyenler kolaylıkla evlerinde ya da bahçelerinde bu bitkiyi yetiştirebilirler. Frezya bitkisini yetiştirmek için bol güneşe ihtiyaç duyulur. Bol güneş isteyen bu bitki aynı zamanda suyu da çok sever. Yetiştiriciliği ve bakımı çok zor olmayan frezya bitkisinin şık görüntüsünden, güzel kokusundan ve çayından faydalanmak mümkündür. Frezya çayının ve frezya yağının kullanımında aşırıya kaçılmamalı ve mümkün olduğunca bir uzman tavsiye ile kullanılmalıdır.