Özellikle yazların kurak geçtiği bölgelerde, yaz aylarında boş alanlarda kendiliğinden yetişen gelincik otu, kırmızı çiçeklere sahip tek yıllık bir bitkidir.
Gelincik otu bitkisinin çeşitli kullanım şekilleri mevcuttur. En yaygın kullanım şekli, mevsiminde toplanmış çiçeklerinin uygun şartlarda kurutulması ile elde edilen çayıdır. Elde edilen kuru gelincik otunun kaynamış suya bir miktar eklenerek demlenmesi ile gelincik otu çayı elde edilir.
Gelincik Nedir? Faydaları Nelerdir?
- Gelincik otunun çayı nahoş ve hafif acı bir tada sahip olabilir; bu nedenle bal gibi doğal tatlandırıcılar yardımı ile tüketilmesi tavsiye edilir.
- Gelincik otunun çayı başta nefes darlığı, astım ve bronşit gibi göğüs hastalıklarına iyi gelmektedir. Boğaz ağrıları ve öksürüğü gidermede yardımcıdır. Buna ek olarak herhangi bir rahatsızlıktan dolayı kan tükürme durumu söz konusu ise, gelincik otu çayı ana tedaviye ek olarak takviye tedavi olarak kullanılabilir.
- Gelincik otu çayının uykusuzluk problemlerini gidermede de yardımcı olduğu bilinir.
- Gelincik otunun çayı yapıldığı gibi yemeği de yapılabilir. Ancak uzmanlar yemeğinin çayı kadar şifalı olmadığı görüşünde birleşirler. Gelincik otu yemeği özellikle zayıflamak isteyenler için uygun bir diyet yemeğidir.
- Gelincik otu çiğ olarak da tüketilebilir. Çiğ olarak çiçeklerinin tüketilmesi uykusuzluk sorununu çözer ve öksürüğü keser. Ancak gelincik otunun çiğ tüketiminde dikkatli olunması gerekir.
- Şifa verdiği bilinen diğer otlara kıyasla tehlikeli bir bitki olan gelincik otunun aşırı dozda kullanımı başta karaciğer olmak üzere çok sayıda organı doğrudan etkileyebilir.
- Gelincik otu çayı tüketimi de günde bir bardak sınırını aşmamalı ve kullanımına on beş günden fazla süre devam edilmemelidir.
- Çiğ olarak tüketiminde ise bir defada iki gram sınırı aşılmamalı ve bir haftadan fazla çiğ olarak tüketilmemelidir.
- Kişinin bilinen bir rahatsızlığı söz konusu ise bir uzman görüşü olmadan kullanılmaması gerekir.
- Hamile kadınların kullanmaması gerektiği gibi emziren kadınların da normal miktarın yarısı ya da daha azı oranında tüketmesi gerekir.