Latince ismi papaver rhoeas olan gelincikgiller familyasından yaprakları yeşil, çiçeği genellikle kırmızımsı olan gelincik çiçeğinin anavatanı Asya’dır. Türkiye’nin birçok bölgesinde yetişen gelincik, Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açar.
Gelincik çiçeğinde eksikliğinde solunum sorunlarına, astım ve bronşite sebep olan B5, kanayan ya da yanmış derinin iyileştirilmesinde etkili olan B2 vitamini bulunur. H vitamini de denilen biyotin gelincikte bulunur. Gelincik çiçeği içinde bulunduğu C vitamini ile öksürük sebebiyle tahriş olan boğazın iyileştirilmesinde ve öksürmeyi gidermede etkilidir.
Temmuz ve Ağustos aylarında toplanılan gelincik çiçeği kurutularak kullanılır. Gelincik çiçeğinin tadı oldukça acıdır bu sebeple genellikle bal, pekmez gibi şekerli ürünlerle tüketilir. Gelincik çiçeği çay ve şurup (şerbet) yapılarak tüketilebilir. Fakat yemeği yapıldığı gibi bazı yemeklerin içinde de kullanılır. Tadının acı olması sebebiyle içine birçok tatlandırıcı koyulabilen bitki, içimi kolaylaştığından fazla tüketime sebep olabilir. Gelinciğin gereğinden fazla kullanılması uzun vadede karaciğer tahribatına ve bayılmalara sebep olabilir. Bu sebeple kontrollü bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir.
Gelincik çayı olarak da tüketilebilir. Yarım litre suyun içinde en az bir gün boyunca bekletilen gelincikler suyun içinden alınır ve sıcak su içinde 15 dakika boyunca kaynatılır ve kaynatılan gelinciğin suyu içmeye hazır hale gelir. Osmanlı döneminden bu yana oldukça fazla tüketilen ve iyi bir rahatlatıcı olan gelincik şerbeti özellikle de ada coğrafyasına çok iyi uyum sağladığından, Gökçeada ve Bozcaada’da yapımı ve kullanımı fazladır. Şerbetinin yapımı için önerilen tarif, gelinciğin yaprakları, şeker, limon tuzu, limon suyu ve kullandığınız malzemenin fazlalığına göre su eklenerek yapılır ve soğuk servis edilir. Gelincik şerbetinin ferahlatıcı bir özelliği vardır.
Gelinciğin yararları ise şu şekildedir:
- Sakinleştirici etkisi vardır.
- Astım hastalığına ve nefes sorunlarına iyi gelir.
- Bronşitin etkisini kırmada yardımcıdır.
- Öksürüğü önleyicidir.
- Öksürük ve diğer sebeplerle olan boğaz tahribini düzeltmede yardımcıdır.
- İştahsızlığa iyi gelir.
- İyi bir yatıştırıcıdır.
- Soğuk algınlığı ve nezlenin geçirilmesinde etkilidir.