Adoxaceae familyasına ait olan gilaburu Türkiye’de en çok İç Anadolu Bölgesinde yetişme imkanı bulan bir bitkidir. Bodur yapıdaki küçük ağaçlardan meydana gelir. Ana vatanı Çin olan gilaburunun boyu 4 metreye kadar çıkabilir.
Gilaburu yetişmesi için en uygun mekanlar orman kenarları, su kenarları ve nemli yerlerdir. Türkiye’de İç Anadolu’dan sonra Karadeniz Bölgesinde de yaygın olarak görülür. Maliyeti düşük karı yüksek olduğu için özellikle son yıllarda yetiştiriciliği teşvik edilmekte olan bitkinin bahçede yetiştiriciliği yapılmaz. Bitki organik maddelerce zengin toprakları sever.
Gilaburu suyu seven bir bitkidir. Sulak bölgeler bitkinin yetişmesi için en ideal mekanlardır. Bitki gelişme döneminde fazla su istemez. Bitkinin fidelerinin dikilmesi için en uygun dönem aralık ve mart aylarıdır. Fidelerin büyüklüğü ortalama 100 cm olmalıdır. Eğer tüplü fide kullanılacaksa nisan ve kasım ayları arası dikilmesi gerekir. Fideler toprağın yaklaşık 30 cm altına dikilir. Gilaburu fideleri aralıklı bir biçimde dikilmelidir. İki fide arası mesafe 3 metre olmalıdır.
Gilaburu çiçeklerinin ilkbahar aylarında açar. Bahar bitimine doğru ise çiçekleri meyveye dönüşür. Meyve hamken yeşil renktedir. Olgunlaştıkça kızaran meyveler kasım aylarında yenilecek kıvama gelir. Ham olarak tüketilen meyveler zehirlenmeye sebep olabilir.
Gilaburu hasadı nisan ve ağustos ayları arası yapılır. Bu dönemde bitkinin dalları soyulup kurutulur.
0 Comments