Uzak doğunun en eski tıbbi bitkilerinden olan ginseng mucizesi birçok hastalığın önüne geçiyor. Ginseng bitkisinin kullanımı ve faydaları hakkında öğrenmek istediğiniz her şeyi sizler için hazırladık.
Ginseng, Güney Asya’da yetişen ve kökleri insana benzediği için ginseng (insan) bitkisi adını alan tüm dünyaya yayılmış şifalı bir bitki türüdür. Araştırmalara göre ginseng bitkisi, dünya tarihinde ilk kez 5100 yıl önce Çin’in büyük kuzey dağlarında keşfedilmiştir.
Ginseng bitkisini ilk keşfeden insanlar bu bitkiyi yemek malzemesi olarak kullanırken, sonrasında şifalı etkileri görülmüş ve tedavi amaçlı kullanılmaya başlamıştır. Ginseng bitkisi, son 2500 yıldır çok popüler bir tedavi bitkisi olarak dünya da kullanılmaktadır. Ginseng bitkisi çok çeşitli hastalıklara şifa kaynağı sağlarken aynı zamanda Çin tıbbının temellerini oluşturmaktadır.
Ginseng bitkisinin kökleri insana benzediğinden dolayı, o dönemde yaşayanlar bu bitkinin insan hastalıklarına tedavi yöntemi olacağına mutlak suretle inandılar. Şifa kaynağı olması için asıl olarak tombul kökleri kullanılmaktadır fakat yaprakları da bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Ama yine de ana kaynak ginseng kökleridir ve bu köklerin fiyatları oldukça yüksektir.
Yaban ginsengi Asya kıtasının yüksek dağlık kısımlarında, çoğunluğu da Çin’de bulunmaktadır. Ginsengin türleri 11 kısıma ayrılmaktadır. Tombul kök yapısına sahip ve yavaşça büyüyen bu bitki türü soğuk ve karasal karakterli bölgelerde daha çok yetişir.
Bir çok çeşit ginseng bitkisinin aralarında iki değerli ginseng vardır. Bunların biri Amerika ginsengi (panax quinquefolius) diğeri ise Asya ginsengi (panax ginseng) dir. Kore ginsengi ise diğer tüm ginseng çeşitlerine göre en çok etki yapan türüdür. Yunan dilinde panax her derde şifa anlamına gelirken, Çin’de ise ginseng bitkisi “jen-shen” (insan) anlamına gelir ve panax ginseng olarak adlandırılır.
Ginseng Bitkisi Nasıl Kullanılır?
Çok çeşitli ginseng bitki türü bulunmasına rağmen, Asya ve Amerika ginsengi olarak adlandırılan bitkiler en çok fayda sağlayanı ve dünyada yaygın olarak kullanılanlar arasındadır. Bu iki çeşit ginsengin görünüşleri birbirine çok benzemektedir. Yavaş yetişen bitki türü grubunda olan ginseng bitkileri genel olarak dağ eteklerinde ve drenaj oranı yüksek ormanlarda daha çok görülmektedir.
Kullanımı:
Şifa kaynağı olduğu için tüm dünyada bilinen ginseng, ticari faaliyet amacı ile de dünyanın pek çok noktasında yetiştirilir. Ginseng bitkisi için arz-talep seviyesinin artması nedeniyle yaban ginsengi miktarı büyük miktarda azalmış ve hatta yok olacak noktaya gelmiştir. Ginseng, çoğunlukla hastalıklara şifa olması amacıyla kullanılır. Yaygın bir biçimde kullanılan şifalı bitkiler listesindedir ve Çin tıbbı için çok önemli bir nokta arz etmektedir.
Ginseng bitkisi, şeker hastalığı tedavisinde, cinsel iktidarsızlık problemlerinde, kan şekerini düzenlemekte, kolesterol seviyesini normalleştirmek için kullanılır. Ginseng bitkisinin bir başka yönü ise hem afrodizyak etki yatarak uyarıcı bir kimliğe bürünmesidir. Ginseng ağır kozmetik ürünlerde ve yüksek kafeinli enerji içeceklerinin bileşenleri arasında da kullanılır. Kimi ev çorbalarında da kullanılmaktadır.
Ginseng bitkisinin kökleri genel olarak kurutularak satılmaktadır. Bu kökleri bir bütün halinde ya da dilimlenmiş şekilde de temin edebilirsiniz. Bir çok kozmetik üründe ve bitkisel ilaçlarda kullanılan ginseng bitkisinden çay da elde edilmektedir. Ginseng bitkisini medikal anlamda ilk kullanan toplumda Çinlilerdir. Göz parlaklığını artırmak, enerjik olmak ve çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanmak için Çinliler bu işi ticarete dökmüşlerdir.
Ginseng Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
- Depresyon ve stres, bulantı ve kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, sindirim sistemi bozuklukları, diare, akciğer problemleri, astım, artrit, anksiyet, diyabet, ağız ve diş eti, Crohn, kistler gibi çeşitli sağlık problemlerine ginseng bitkisi faydalıdır
- Yumuşatıcı ve mide asidini düzenleyici bir yapısı olduğu için ginseng mideye faydalıdır
- Ginsengin köklerinde afrodizyak etki bulunduğundan dolayı cinsel problemlere karşı etkili ve faydalı olacaktır. Üreme sistemindeki tüm hormonların düzenli çalışmasını sağlar
- Halsizlik, sinir hali ve stres gibi problemleri sinirleri uyararak engeller
- Doğum sancılarını en aza indirmek için faydalıdır
- Ginseng vücuda güçlü bir kimlik kazandırarak bağışıklık sistemine fayda sağlar
- Beyin hücrelerini daha fazla çalıştırarak hafıza düzeyini en üste çıkardığı için ginseng öğrenme yeteneğine faydalıdır.
- Kalp ve karaciğer fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
- Düzenli ve programlı bir şekilde ginseng bitkisi tüketilirse kansere karşı koruma sağlar
- Solunum sistemi hastalıklarına çözüm niteliğindedir.
- Ginseng köklerinde insan metabolizmasının üst seviye güce ulaşmasını sağlayacak anti-aging bulunur bu nedenle ginseng vücuda faydalıdır.
Ginseng Bitkisinin Zararları Nelerdir?
Gereğinden fazla kullanım, çok uzun süre devam eden kullanım, başka ilaçlar ile gireceği tepkimeler ve alerjik vakalar görülen insanlarda tehlikeli ve zararları yan etkiler görülebilir.
Dikkat eksikliği, sinirli hal, kalp çarpıntısı, mide de bulanma, gaz birikmesi, karında ağrı, uyku düzeninin bozulması, göğüse baskı, ciltte kuruluk, ödemler ginseng kökünün bir takım etkenler dolayısıyla görülen yan etkiler dendir. Bu yan etkiler ginseng kökü bitkisini kullanan insanların metabolizma tepkilerine göre değişiklik göstermektedir.
Kimi insanlarda ise kan değerinin fazla düşmesine neden olurken kimi insanlarda ise tansiyon problemlerine sebebiyet verebilir. Fazla kullanım sonrasında başta ağrı, diare, burunda kanama, göğüste baskı ve rahim kanamalarına sebep olabilmektedir.
Sibirya ginsenginin yan etkisi olarak da tansiyonda yükselme, kalp atışlarında hızlanma, kaslarda kramp görülmesi gibi durumlarda vardır.
Zaman ilerledikçe ginseng bitkisinin zararları ve yararları hakkında daha derin ve daha kaliteli bilgiler mutlaka öğrenilecektir. Ginseng bitkisi ile ilgili deneyler kemirgen hayvanlar üzerinde yapılmaktadır. Bu nedenle insanlar üzerindeki etkilerini tam anlamı ile çözebilmek için yeni çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
0 Comments