Ginseng Nasıl Bir Bitkidir?


Ginseng
Ginseng

İnsanlara olan benzerliği nedeniyle insan bitkisi adını da alan ginseng oldukça faydalı bir bitki türüdür. Amerika ve Kore ginsengi olmak üzere iki farklı türü bulunur ve kelime anlamı olarak tam iyileşme anlamına gelir. Çok yıllıklı kazık köke sahip ginseng beyaz ve kırmızı renklerde yetişir. İlaç sanayisinde bol miktarda kullanılan ginseng Çin, Japonya, Kore gibi Uzak Doğu ülkelerinde yabani olarak yetişebileceği gibi dünyanın geri kalanında da kültür olarak yetişebilir.

Ginsengin her iki türüde afrodizyak etkiler taşıyıp besleyici özellikleri ile ön plana çıkar. Erkeklerdeki iktidarsızlıktan diyabetin tip 2 hastalığına kadar pek çok farklı alanda etkileri buluan bir bitkidir. Çoğunlukla kökleri tüketilen ginseng bitki çayı olarak da kullanılır. Yapraklarından elde edilecek olan ginseng çayı pek çok sağlık sorununa karşı doktorlar tarafından tavsiye edilir. Ginseng aynı zamanda ağızdan oral olarak da kullanılan bir bitki türüdür. Yapısında bulunan etkin maddelerden dolayı çoğu enerji içeceğinin yapısında yer alır.

Ana vatanı Güney Kore olan ginseng yaygın olarak Amerika, Çin, Rusya, Sibirya ve Hindistan’da yetişir. Genellikle her bölgede bulunur. Fazla sıcak istemeyen ginseng ılıman iklimleri çok sever. Fazla güneş ışığı almayan humuslu topraklarda verimli olarak yetişebilir. Türkiye’de ise Karadeniz bölgesinde bulunan uzun boylu ağaç ormanlarında görülebilir. Fazla yağmurdan da etkilenen bir bitki olduğu için yağış ortalamasının yüksek olmaması ginseng için daha iyidir.

Ginsengin pek fazla yan etkisi olmamakla beraber en çok görülen yan etkisi ise uyku sorunu ve uykusuzluktur. Yapısındaki uyarıcı maddelerden dolayı uyku üzerinde etki edip uyuma güçlüğü yaşatabilir. Bu nedenle uyku sorunları yaşayan kişilerin ginseng tüketmesi önerilmez. Ginsengin neden olabileceği diğer yan etkiler ise kusma, bulantı, ishal, baş ağrısı, burun kanaması, yüksek tansiyon, düşük tansiyon ve meme ağrısı şeklinde kendini gösterir. Antidepresan ilaçlar kullanan kişilerin ginseng tüketmesi ile birlikte mani dönemleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu tür ilaçlar kullanan kişilerin ginseng tüketmesi önerilmez. Ginsengin kullanımı ise doktor kontrolünde yapılmalı ve bilinmeyen bir yan etki görüldüğünde bir an önce doktora başvurulmalıdır.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir