Gülgiller familyasına ait olan bitkinin ana yurdu Asya’dır. Ancak çiçeklerinin gösterişli olması dolayısıyla tüm dünyada yetiştirilir. Türkiye’de yaklaşık 25- 30 türü bulunur. Kendine özel kokusuyla son derece faydalı bir bitkidir. Bitki, ilkbahardan sonbahara kadar çiçek açmaya başlar. Beyaz, kırmızı, pembe, turuncu ve sarı renkleri mevcuttur.
Kendisine has güzel kokusu dolayısıyla yaprakları salata ve pastalarda kullanılmaktadır. Günümüzde bulunulabilirliği ve pratikliğini dolayısıyla kullanım alanları çok fazladır ve Türkiye’nin çok önemli bir ihracat ürünüdür. Gülden yapılan başlıca ürünler: şurup, sirke, reçel, konserve, krem, şarap, sabun, lokum ve yağdır.
Gülün Başlıca Faydaları
- Suyu gargara yapılarak kullanıldığında bademcikleri temizler.
- İltihap giderici olarak kullanılır.
- Kozmetik sanayisinde kullanılır. Tıkanık gözeneklerin temizlenmesinde ve mat cilde parlaklık vermede çok iyi bir toniktir.
- Kokusu dikkat çekmeye yardımcı olurken, aynı zamanda ferahlık ve enerji verir.
- Göz nezleleri ve göz kanlanmalarına iyi gelir.
- Cildi yağlardan arındırır, sivilceleri doğal yollardan kurutur. Cildin kurumasını önler.
- Şampuana biraz karıştırıldığında saçın uzamasına ve güçlenmesine yardımcı olur.
- Sindirim sistemi hastalıklarını tedavi edici özelliğe sahiptir.
- İshali keser bağırsakları düzenler.
- Yaraları temizlemede antiseptik özelliğe sahiptir.
- Ülser, ishal, hazımsızlık, enfeksiyon, kalp sorunları ve kan dolaşımına iyi geldiği bilinir.
Ancak tüm bu bilgilere rağmen, sayılan tüm faydalar için saf gül suyu kullanılmalıdır ve hastalıklar söz konusu olduğunda doktar her zaman ilk başvurulan yer olmalıdır.
Gül suyunun hazırlanılışı
Kurutulmuş veya ufaltılmış olarak bulunan gül yapraklarından üç tutam (2-3 kaşık) alınır bardağa dökülür. Üzerine bir bardak kaynar su dökülür. Siyah çayın demini alma süresi kadar yani tahmini 15 dakika beklenir. Daha sonra süzgeç yardımıyla bardağa boşaltılır. Günde üç defa içilmesinde fayda vardır.
Tüm faydaları ve hastalıkları tedavi edici özelliklerinin yanında günümüzde aşkı, sevgiyi simgeleyen gülün geçmişte her rengine ayrı bir anlam yüklenmiştir. Mesela kırmızı gül aşk, tutku, şehvet, saygıyı temsil ederken, beyaz gül masumiyet, saflık, temizlik, gizliliği, sarı gül ise sevinç, dostluk, arkadaşlık, kıvancı temsil etmektedir.