Ebegümeci ailesinden çok yıllık bir bitki türü olan “Gül Hatmi” ya da “Hatmi Çiçeği” iki buçuk metreye kadar büyüyebilen bir bitki türü. Bu bitkiler beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı çiçeklere sahip olabilir. Güneşli ve rüzgarsız yerlerde yetişir. Çiçekler Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında çıkar. Sağlığa çok faydası vardır, bunları sıralayalım:
Çok yıllık otsu bir bitki olan gülhatmi, Türkiye’de bol miktarda yetişir. Çiçekleri mor, sarı, beyaz ve kırmızı gibi çeşitli renklerdedir. Gülhatmi çiçeği halk arasında hire, deve gülü ve silindir çiçeği olarak da bilinir. Güneşli, sulak, iyi gübrelenmiş, besin miktarı yüksek topraklarda iyi yetişir. Yaprakları geniş, gövdesi tüylüdür. Çoğunlukla Akdeniz bölgesinde yetişir. Boyu 2-2,5 metreye kadar ulaşabilir. Gülhatminin yaprak, çiçek, kök ve tohumları tedavi amaçlı kullanılır.
Gülhatmi Çiçeğinin Hastalıklarda Kullanımı
- Çocukların öksürük, bronşit ve göğüs hırıltılarında, ağız boşluğuyla ilgili hastalıkların tedavisinde, ağız yaraları ve boğaz iltihaplarında gülhatmi şurupları kullanılır. Şuruplar yetişkinler ve çocuklar tarafından içilebilir.
- Böbrek taşları ve idrar yolu iltihaplarında, çiçeğin tohumları toz haline getirildikten sonra 100 gram bala 10 gram karıştırılarak yenir.
- Yanık ve yaralarda, zeytinyağıyla merhem yapılarak sürülür.
- Diş apsesi ve diş ağrıları olan kişilerde, 100 gram sirkeye 10 gram gülhatmi kökü konur, beraber kaynatılır ve gargara yapılır.
- Sedef hastalığında 2 gram gülhatmi kökü ezilir, bir miktar sirkeyle karıştırılarak merhem yapılır, sedef hastasının yaralarına sürülür.
- Adalelerde titreme ve güçsüzlüğün giderilmesi için, günde 3 defa ikişer gram gülhatmi çiçeği toz haline getirilir, bal ile karıştırılarak yenir.
- Çıban hastaları için, çiçek zeytinyağıyla karıştırılarak merhemi yapılır. Çıban şişliklerinin üzerine sürülür.
- Kabızlığın giderilmesinde de kullanılır. Bağırsak kanamaları ve kolitlerde kökü kaynatılarak suyu içilir.
- Sivrisineğin vücuda yaklaşmasını önlemede sirkeyle karıştırılarak vücuda sürülebilir.
- Gülhatmi çiçeği çayı da kuru öksürüğü giderir.
Gülhatmi Çayının Yapılışı
Bir fincan kaynamış suya, bir tutam gülhatmi çiçeği atılır. 3-4 dakika kapalı bir şekilde demlemeye bırakılır. Demlenen çay sıcak bir şekilde içilir. Bekletilmeden taze içilmeye dikkat edilmelidir.
Ayrıca nane limon yapıldıktan sonra bir tutam atılır. Aynı şekilde demlemeye bırakıldıktan sonra sıcak bir şekilde tüketilir.
Çayın etkisini gösterebilmesi için çayın ardından 1 saat kadar bir şey tüketilmemesi gerekir. Boğaz tahribatının önlenmesi için özellikle asitli içecek, alkol ve sigara önerilmez.
Gülhatmi çiçeğinin herhangi bir zararı veya yan etkisi bulunmamıştır. Ancak yinede aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.