Malvaceae familyasının bir üyesi olan gülhatmi (althaea sp.) ılıman iklimlerde yetişen iki ya da çok yıllık bodur bir bitki türüdür. Başlıca türleri gülhatmi ve Çin hatmisidir. Ege bölgesinde Haziran ve Ağustos ayları boyunca çiçeklenir. Tüylü ve almaşık dizili yapraklara sahiptir. Yaprak koltuğundan çıkan çiçekleri, sürgün uçlarında salkımlar halindedir. Türüne göre pembe, kırmızı ve kestane renginde açar. 2 metreye kadar boylanabilir.
Tek yıllık veya çok yıllık bir bitki olan gülhatmi, Türkiye’de çok yıllık yetişen bir bitkidir. Haziran ve Eylül aylarında çiçeklenir. Çiçekleri pembe, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renklere sahiptir. Çiçek sapı 1.5 metre uzunluğa erişebilir. Genellikle 2- 2.5 metre boy yapar. Gövdesi tüylü, yaprakları ise kalp şeklindedir.
Yetiştirme: Gülhatmi türleri tohum ve çelik ile üretilir. Tohumları ekildikten yaklaşık 3 hafta sonra çimlenir. 2,5 cm derinliğe ekilen tohumların çimlenebilmesi için üzerinin kapatılması gerekir. Ekildikten 3 hafta sonra başka bir kaba alınacak duruma gelir. Tohum dışında çelik yöntemi de kullanılır. Yaşlı fidanlar ilk çiçeklerini açtıktan sonra, çiçekli sürgünlerden 5 cm’lik çelikler alınarak köklendirilir.
İklim: Sıcak ılıman iklim bitkisidir. Bol güneş alan, rüzgardan korunaklı yerleri sever.
Toprak: Drenajı iyi, organik bileşenleri zengin, geçirgen killi topraklarda iyi gelişir.
Sulama: Yazın su ihtiyacı fazladır. Düzenli ve bol sulama ister.
Kullanımı: Dış mekânlarda, küçük çiçek grupları halinde kullanımı yaygındır.
0 Comments