Gürgen Nasıl Yetiştirilir?


Gürgen

Yaprak döken ağaçlar arasında duruşu ve atmosferi ile oldukça ilgi çekici bir tür olarak yer alan gürgen ağacı, huşgiller familyasına ait olan carnipus cinsindendir. Gürgen ağacının yetişmesi ve gelişmesi ile ilgili olarak önemli noktalar vardır.

Öncelikli olarak gürgen ağacının yetişmesine ortam hazırlayan toprak yapısı ve iklim tipi bilinmelidir. Her ne kadar bu tür koşullar konusunda pek seçici olmasa da, gürgen ağacı daha çok kuzey ve güney kıyı bölgelerinde, karışık ormanlar içinde bulunur. Genel itibariyle neredeyse Türkiye’nin her yerinde yetişen, Trakya’dan kuzey Anadolu’ya, Marmara’dan Doğu Anadolu’ya kadar pek çok bölgede kendisini gösteren gürgen ağacı, kenarları dişli ve genel olarak yumurta biçimli yapraklara sahiptir.

Türkiye’de daha çok adi gürgen ve doğu gürgeni bulunur. Adi gürgen 20 metreye kadar çıkabilirken, doğu gürgeni ise 5 ya da 6 metre kadar uzayabilir.

Öte yandan hemen hemen her ortamda yetişebiliyor olsa da, yine de çok sert ve çok soğuk iklimler gürgene göre değildir. Suyu seven gürgenlerin diğer türlere göre daha uzun ve daha gelişmiş oldukları görülür. Bu noktada sert ve sağlıklı bir gürgen ağacı için toprağın mineral yönünden zengin olması da önemli olabilir.

Gürgen ağacı her mevsim budanabilir ya da işlenebilir. Ağacın sert ve dayanıklı yapısından çeşitli parçalar, odunlar, eşyalar ve benzeri ürünler elde edilebilir.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir