Boyu 50 cm olan hardal yaprakları tüysü bir yapıya sahiptir. Turpgiller familyasına ait olan bir bitkidir. Çiçeksi, otsu bir bitki olan hardalın gövdesi yuvarlak bir biçime sahiptir. Bitkinin yeşil renkli olan gövdesi oldukça serttir. Hardal genel olarak tohumu öğütülerek yemeklerde baharat olarak kullanılır.
Kırmızı, siyah ve beyaz olarak 3 renge ayrılır. Siyah hardal en yaygın olarak kullanılandır. Ana yurdu Akdeniz olan siyah hardal ılıman iklim sever. Türkiye’de sıkça yetişse de kullanım alanı yaygın değildir.
Hardalın çiçekleri oldukça hoş bir kokuya sahiptir. Sarı renkte olan çiçekler küçük salkımlar halinde açar. Çiçeğinin açması yaz aylarına denk gelir. Hardal tohumu biçim olarak minik kürelere benzer. Rengi kahverengi olan tohumlar keskin bir kokuya sahiptir.
Hardal killi, kireçli, kumlu ve nemli topraklarda yetişme imkânı bulan bir bitkidir. Kendi tohumu ile çoğaltılan bir bitki olan hardalın ekimi Mart ortasından Mayıs başına kadar olan dönemde yapılır. Tohumlar bahçeye aralıklı bir biçimde ekilir. Bu mesafe yaklaşık olarak 25- 30 cm arasındadır.
Hardalın hasat edilmesi Temmuz ayının sonu ile Ağustos ayının ortasına kadar olan dönemi bulur. Hasat zamanı öncelikle kapsüller toplanır. Toplanan kapsüllerin tohumu dövülme sureti ile çıkarılır. Bu şekilde çıkarılan tohumlar ise kurutulmaya bırakılır. Tohumların iyice kuruması gerekir. Eğer kurumazsa küflenme sorunu yaşanabilir.