Havlıcan Nasıl Yenir?


Havlıcan
Havlıcan

Latince adı Alpinia Officinarum olan ve zencefilgiller familyasının bir üyesi sayılan havlıcan güzel çiçekler açan çok yıllıklı otsu bir bitkidir. Doğu Asya bölgesinde doğal olarak yetişen havlıcanın kök, sap ve yaprakları kullanılıır. İçerisinde alpinol ve alpinin maddelerini bulundurur. Havlıcanın yaprak özlerinden elde edilen uçucu yağlar da sıklıkla tercih edilir.

Havlıcan yapısında bulunan maddelerden dolayı insan sağlığına faydalıdır. Havlıcanın kökü ve yaprakları genel olarak kuvvet verici olarak kullanılır. Her türlü sindirim sistemi rahatsızlıklarına da iyi gelen havlıcanın diğer faydaları ise aşağıdaki gibidir.

  • İştah açıcıdır.
  • Mideyi güçlendirir.
  • Midede oluşan ekşimelere iyi gelir.
  • Midede ve bağırsakta oluşan gazların giderilmesini sağlar.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Göğsün yumuşamasını sağlar.
  • Grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Baş ağrısı, baş dönmesi ve ağız kokusunun giderilmesini sağlar.
  • Romatizma ve nikris şikayetlerine de iyi gelir.

Havlıcan Nasıl Yenir?

Havlıcan faydalarının fazla olması nedeniyle genel olarak ilaç yapımında kullanılır. Havlıcanın kökü ise tarım ürünlerinde, çikolata ve dondurma gibi şekerleme ürünlerinin üretiminde kullanılır. Havlıcan kaynatılıp suyu hazırlandığında ise mide ağrılarına, romatizmaya ve kulunca iyi gelir. Havlıcanın çeşitli rahatsızlıklar için çeşitli kullanım şekilleri bulunur.

  • Romatizma ve Kulunç: Havlıcanın romatizmaya karşı kullanılması için ilk olarak havlıcan köklerinin kaynatılması ve sonra bal ile tatlandırılması gerekir.
  • Altına Kaçıran Çocuklar İçin: Havlıcanın altına kaçıran çocuklarda kullanılması için kaynatılıp bal ile tatlandırılması yeterlidir. Ancak havlıcan ve civanperçemi öğütüldükten sonra incir, hurma ve bal ile karıştırılıp macun haline getirilerek yenmesi de etkilidir.
  • Mafsal Ağrıları: Havlıcanın kaynatıldıktan sonra bal ile tatlandırılması ve sonrasında birer su veya çay bardağı ile yenmesi gerekir.
  • Kuvvet Verici: Havlıcan, ısırgan otu tohumu, keten tohumu ve polen öğütüldükten sonra bal ile macun haline getirilerek yenir.
  • Balgam Sökücü: Havlıcanın ıhlamur ile beraber kaynatılması ve sonrasında bal ile karıştırılması ve sonrasında yenmesi yeterlidir.

Havlıcan bitkisi çay olarak kullanılabilir. Havlıcan çayını hazırlamak için ise bir bardak suya yarım kahve kaşığı kadar havlıcan karıştırılır ve 15 dakika kadar beklenir. Bu şekilde hazırlanan havlıcan çayı günde 2 veya 3 bardak içilebilir.


0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir