Daha çok yemeklerde kullanılan havuç maydanozgiller familyasının bir üyesidir. Yöresel olarak gelinparmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yerebatan, yer otu, yerekaçan, kızıl ot olarak da bilinir.
Havuç Hangi Aylarda Ekilir
Havuç ekimi için en uygun dönem Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz aylarıdır. Serin iklim sebzesi olan havuç çimlenme ve sonrası dönemde soğuk havalara karşı oldukça dayanıklıdır. Serin yerlerde ilkbahar aylarında yetişir. Ilıman bölgelerde kış aylarında bile yetişme imkanı bulur. Nem ve yağış havuç yetiştiriciliğinde önemli bir unsurdur. Fakat sürekli yağış verimi azaltır.
Havucun yetişme döneminde arzu ettiği sıcaklık değeri ortalama 18 derecedir. Maksimum 25 derece minimun 9 derecede yetişme imkanı bulur.
Toprak rutubeti havuç ekiminde sıcaklık kadar önemli bir konu değildir. En iyi gelişme 20 derecelik ısıda yaşanır. Ekim eğer sıcak bölgelere ilkbahar ayında yapılırsa havuç oluşmadan yeterli büyüklükte çiçeklendiği görülür.
Havuç Nasıl Bir Toprağı Sever

İklimde olduğu kadar toprak isteğinde de seçicidir. Verimli havuç için ekildiği toprak oldukça önemlidir. Derin bünyeli, serin ve besin değeri yüksek toprakları sever. Toprağın pH değeri de oldukça önemlidir. Sebze, yüksek aside karşı hassasiyet gösterir. Bunun için ekildiği toprağın pH değeri 6-6.5 arasında olmalıdır. Havuç ekimi yapılacak toprak iyi bir biçimde işlenerek ekime hazır hale getirilmelidir.
Havuç Nasıl Ekilir
Toprağa 3 cm derinliğinde yapılır. Bir dekarlık bir alan için ortalama 700 gr tohum yeterli olur. Ekim yapılırken her bir tohum arası 30 cm aralık bırakılır. Çimlenme 10 derecenin üzerinde olur. Eğer toprak sıcaklık değeri yetersizse çimlenme olmaz.
Ekimi yapıldıktan sonra düzenli sulama kök gelişimi için oldukça önemlidir. Sulama yetersiz olursa havuç daha kısa ve ince olur. Düzensiz sulanan havuç çatlar. Bunun için sulamasında yağmurlama ya da damlama sulama yapmak gerekir.
0 Comments