Elaeagnus olarak da bilinen iğde, iğdeciler familyasına ait bir bitkidir. Hem meyve veren ağaca hem de meyveye iğde denir. Ülkemizde en çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yetişme olanağı bulur.
İğde her tür toprakta rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Bunun nedeni azotu kökünde depolama özelliğidir. Bu şekilde kurak topraklarda da yetişebilir ve de erezyon olan topraklara çokça ekimi yapılır.
Yaprakları tüylü olan iğde ağacının meyvesi ise kızılcık biçimindedir. Boyut olarak zeytin büyüklüğünde olan meyvenin dışı sert ve sarı ve kahverengi arası bir renktedir. Meyvenin yenen kısmı beyaz renktedir. Yenildiği zaman ağızda buruk ve mayhoş bir tat bırakır ve yutması zordur. Bol miktarda C vitamini içeren meyvenin en çok tüketilen türü kuş iğdesi olarak adlandırılır. Kuş iğdesinin aşılı hali ise sultan iğdesi diye bilinir. Sultan iğdesi ağacı iri meyvelidir. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika kıtalarında yetiştirmeciliği yapılan bu bitkinin birçok farklı türü vardır. Ülkemizde ise karasal iklimin yaygın olarak görüldüğü yerlerde yetişir.
İğdenin Faydaları Nelerdir?
- Ağız pasının gideririlmesine yardımcı olur.
- Vücuda kuvvet verici özelliğe sahiptir.
- Kış aylarında tüketildiğinde soğuk algınlığı ve nezle üzerinde koruyucu etkileri vardır.
- Öksürüğü gidermeye yardımcı olur.
- İshal tedavisinde kullanılır.
- Kusmayı önleme konusunda yararlı etkiler sunan bir meyvedir.
- Bağırsak bozukluklarına ve idrar zorluğu rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinir.
- Cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır.
- Böbrek rahatsızlıklarında olumlu etkiler sunduğu bilinir.
- Egzama sorununu azaltmaya yardımcı olur.
İğde Nasıl Tüketilir?
- İğde meyve olarak çiğden tüketilir. Düşük kalorili bir meyvedir.
- İğde meyvesi şerbet yapımında da kullanılır.
- İğde çiçeği suda haşlanıp çay olarak tüketildiğinde sağlığa faydalı etkiler sunar.
- İğde ağacı hoş kokusuyla bilinir. İğde çiçeğinin zihin açma özelliği vardır. İğde çekirdeğinden macun yapılarak tüketildiği zaman bronşite karşı etkindir.
- İğde çiçeğinin suyu ateşli hastalıkların tedavisinde yararlıdır.
- İğde çorbalarda aroma olarak da kullanılan bir besindir.
0 Comments