Ihlamur Nasıl Bir Ağaçtır?


Ihlamur
Ihlamur

Botanikte Tiliaceae ailesine ait olan ıhlamur, kuzey yarım kürede yetişir ve elli civarında türü vardır. Güzel kokulu çiçeklere sahiptir. Peyzajda süs ağacı olarak kullanılır. Odunu değerlidir. Çiçeklerinin içerdiği nektar arılar için önemli bir besin kaynağıdır. Yaprakları ve çiçekleri çeşitli şikayetlerde tedavi edici olarak kullanılır.

Ihlamur Nasıl Bir Ağaçtır?

Ihlamur ağaçları hızlı gelişen, uzun ömürlü ve büyük ağaçlardır. Boyları 20-30 metre arasında değişir. Testere dişli, sarmal dizilen, koyu yeşil yapraklara sahiptir. Haziran ve ağustos ayları boyunca çiçek açar. Çiçekleri hoş kokuludur. Başlıca ıhlamur türleri gümüşi ıhlamur, küçük ve büyük yapraklı ıhlamurdur. Gümüşi ıhlamur Marmara bölgesinde doğal olarak yetişir.

Üretim: Ihlamur ağacı tohum, daldırma, çelik ve aşı yöntemleri ile yetiştirilir. Tohumlarının çimlenme süresi uzundur ve embriyo dinlenmesine sahiptir. Tohum yöntemiyle yetiştiriciliğe kıyasla aşı, çelik ve daldırma yöntemleri daha yaygındır. Daldırma yönteminde, ıhlamur ağaçlarının diplerinden çıkan sürgünler, ilkbahar aylarında kesilir. Ağaç yeni sürgün vermeye teşvik edilir. Aşı yönteminde T. platyphyllos türü anaç olarak seçilir. Aynı kalınlıkta hazırlanan anaç ve kalem, nisan ayıyla beraber asıl yerine alınır. Çelikle üretimde haziran sonu tercih edilir.

İklim istekleri: Ihlamur ağacı ılıman iklimlere uyum sağlayan bir ağaçtır. Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilmekle birlikte güney bölgelerdeki, sıcak kıyı kesimlerinde yetiştirilmesi zordur. Bol ışıklı yerleri sever. Çok koyu olmayan yarı gölge alanlara da uyum sağlayabilir.

Sulama: Ihlamur ağacı çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Normal düzeyse sulama yapılması yeterlidir. Buna karşın susuzluğa dayanıklı bir ağaç türüdür.

Toprak isteği: Farklı toprak tiplerine adapte olabilen ıhlamur toprak istekleri bakımından seçici değildir. Birçok toprakta yetiştirilebilir. Ihlamur için en iyi topraklar suyu iyi süzen, killi, derin, serin ve nem oranı yüksek topraklardır.

Genel bakım ihtiyaçları: Ihlamur ağacının gübrelenmesi gerekli değildir. Kuru, hasta, kırık ya da şekil bozukluğu olan dallar dışında düzeni budanmaya ihtiyaç duymaz. Budama yapılacaksa ilkbahar aylarının tercih edilmesi gerekir. En sık karşılaşılan hastalıkları küllemedir. Kabuklu ve yaprak bitleri ve yeşil kurt, gelişimine zarar veren başlıca zararlılardır.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir