Sarı renkte çiçekleri ve aromalı tadıyla doğal ve faydalı bir içecek olan ıhlamur Haziran ve Temmuz aylarında kurutulur. Çay yapımında hem yaprakları hem de çiçekleri kullanılır.
Bilinen en eski doğal şifa içeceklerinden olan ıhlamurun sağlık için yararları oldukça fazladır. Özellikle soğuk algınlığında, gribal enfeksiyonlarda en başta gelen içecektir. İdrar söktürücü, ağrı giderici, kanı temizleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici gibi etkilerinin yanında, yorgunluğa iyi geldiği, romatizma sorunlarında faydalı olduğu ve toksinleri atmada etkin olduğu da bilinir.
Ihlamurun içeriğinde A, B, C vitaminleri ile demir ve kalsiyum mineralleri vardır. Ayrıca içerisinde tanen maddesi de bulunur. Bu madde nedeniyle de kas kasılmalarında ve kramplarda da faydalı bir içecektir.
Bitki çayı olarak en sık kullanılan çaylardan olan ıhlamur çayını hazırlarken ıhlamurla suyu birlikte kaynatmadan hazırlamak, içeriğindeki vitaminlerin azalmasını önleyecektir. Bunun için yaklaşık bir tutam çiçekli ve yapraklı ıhlamurun üzerine kaynar şekilde su dökerek 5 dakika bekletip, demlenmesi sağlandıktan sonra içilmelidir. İçerken içerisine katılacak olan bir parça limon ve bir kaşık bal ıhlamuru daha yararlı bir hale getirecektir.
Ihlamuru satın alırken ya da kendiniz hazırladığınızda iyice kuru olduğundan emin olmak gerekir. Tamamen kurumadan saklanan ıhlamurlar kısa sürede bozulur.
Ihlamur Nasıl Saklanır?
Kurutulmuş ıhlamur en fazla 1 yıl süre ile saklanmalıdır. Ihlamur bez torbalarda, temiz, hiç kullanılmamış ve havası alınmış poşetlerde, cam kavanozlarda saklanır.
Saklandığı ortam direk güneş ışığına ve ısıya maruz kalmamalıdır. Ağzı kapalı olarak serin, havadar ve nemsiz erzak dolaplarında ya da benzer ortamlarda saklamak dayanıklılığını arttıracaktır.