Yüzyıllardır çeşitli tedavilerde kullanılan ıhlamur, ıhlamurgiller familyasına aittir. Büyük yapraklı ıhlamur ve küçük yapraklı ıhlamur olmak üzere Anadolu da yaygın olan iki çeşidi vardır. Boyları yaklaşık 20-30 metreye kadar ulaşabilir. Yapraklarının arasında sarımsı renkte oldukça geç açan çiçekleri bulunur.
Yetiştiği bölgeye göre çeşitli renkler alabilir. Ülkemizde Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, Ege ve Marmara sahil şeridinde yetiştirilir. Dokusu ve görünüşü düzgün olan bu ağacın çok yumuşak bir yapısı vardır. Sıkı, esnek ve ince yapılıdır. Değişen hava şartlarına göre çok çabuk reaksiyon verir ve bozulur.
Ihlamur ağacının hemen hemen her yeri kullanılır. Yaprak ve çiçeği gıda ve tıbbi alanda tüketilirken, pdunu doğramacılıkta kullanılır. İp ve kaba dokumacılığında kullanılır.
Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
Kan dolaşımını artırır ve vücudun sıcak kalmasını sağlar. Özellikle kış aylarında üşüme sorunu olan kişilerce tüketilmelidir. Vücudun metebolizmasını güçlendirir. Kış aylarında meydana gelen soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıkların kolay atlatılmasını sağlar. Etkisinin daha fazla olması için ıhlamur çayının içerisine bal ve limon eklenebilir. Balın antibiyotik etkisi göstermesi ıhlamurun etkisini iki katına çıkartır.
Ihlamurun sinir sistemi üzerinde önemli bir etkisi vardır. Sakinleştirici özelliği gösterir. Eğer ıhlamur çayına karanfil de eklenirse bu etki oldukça artacaktır.
Cilt lekelerinin azalmasında etkilidir. Hücreleri kuvvetlendirerek cildin erken yaşlanmasını önler. Göz sağlığı için de birebirdir. Ihlamur suyu bir pamuk yardımı ile göz çevresinde bir miktar bekletilip ovulduğunda göz çevresindeki bakterileri yok eder. Gözü dinlendirir. Çapakların temizlenmesine yardımcı olur.
Ihlamur suyu ile yıknadığında saçlar doğal ve sağlıklı bir görünüm elde eder. Kafa derisindeki kaşıntıları gidererek saçları güçlendirir. Saç dökülmesini azaltır. Zararlı bakterileri ve serbest radikalleri yok ederek kafa derisinin sağlığını korur.
Hipertansiyon, astım ve bronşit hastalarına iyi gelir. Ihlamurun nefes açıcı özelliği bulunur. Astım ataklarını yavaşlatır ve azaltır. Terlemeyi hızlandırdığı için bazı virüslerin bu yolla dışarı atılmasını sağlar.