Bağışıklık sistemi zayıflığı, iltihaplanma, alerji, kanda pıhtılaşma sorunları ve gut hastalığı nedeniyle meydana gelir.
İltihaplı Eklem Romatizmasının Belirtileri
[İltihaplı eklem romatizmasının] belirtileri arasında gece ve istirahat halinde ağrı, sabahları eklemde sertlik, kızartı, şişme görülebilir.
Bitkisel ilaçlar kanlanmayı arttırarak dokuları besler, iltihaplanmayı önleyici ve ağrı dindirici olarak etki ederler.
İltihaplı Eklem Romatizması Hastalığı
İltihaplı eklem romatizmasının başlangıcında bitkisel ilaçlarla tedavi iyielşmeyi hızlandırır. İlerlemiş hastalıklarda bitkisel ilaçlar destek tedavi olarak uygulanabilir, tedavi süresinin uzatılması gerekebilir.
İltihaplı Eklem Romatizması Hastalığında Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
Altınbaşak otu: İltihaplanmayı önler, mikrop öldürücü etkisi vardır. İnce doğranılmış 2 çay kaşığı ot fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanılarak günde 3 defa içilebilir.
- Huşağacı yaprağı: Vücuttan su atılmasını sağlar. Kullanım süresince günde 2-3 litre kadar su içilmelidir. İnce kıyılmış 1 yemek kaşığı yaprak fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir.
- Isırganotu ve yaprağı: Vücuttan su atılmasını sağlar iltihaplanmayı önleyici ve bağışıklık sistemini destekleyici etki beklenilir.
- Kavak tomurcuğu: Mikrop öldürücüdür, yaraların iyileşmesini hızlandırır. Altınbaşak otu ile birlikte kullanılması etkiyi arttırabilir.
- Peygamber ağacı odunu: Destek tedavi olarak uygulanılır. İnce kıyılmış 2 çay kaşığı talaş fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanılarak günde 3d eefa içilebilir. Kullanım süresince günde 2-3 litre kadar su tüketilmelidir.
Söğüt kabuğu: İltihaplanmayı önler, ateşi düşürür ve aprı dindiricidir. İnce doğranılmış 1 ay kaşığı kabuk, fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 15-20 dakika kadar demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanılarak günde 2-3 defa mümkün olduğunca sıcak olarak içilir.
MEYANKÖKÜ VE CİVANPERÇEMİ İLE BİRLİKTE KULLANILABİLİR
İltihaplı Eklem Romatizmasında Haricen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
Dağtütünü çiçeği: İltihaplanmayı önler, mikrop öldürücü ve ağrı dindiricidir.
Doğranmış 1 çay kaşığı çiçek fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletilir ve süzülür. Sulu kısma sargı bezi batırılarak ilgili bölgeye sarılır, sargı günde 3-4 defa aynı şekilde tekrarlanmalıdır.
Kâfur: Dokuların kanlanmasını arttırarak beslenmesini destekler. %10-20 oranıdna kâfur içeren merhem şeklindeki hazır ürünleri ilgili bögleye sürülüp ovularak kullanılabilir.
Tıbbi karakafes otu, kökü ve yaprağı: İltihaplanmayı önler, mantar öldürücüdür, dokuları geliştirir. Hazır merhem şeklindeki ürünleri kullanılır. Papatya çiçeği ile birlikte kullanılması etkiyi arttırır.
Eklem Hasarları
Eklem kıkırdağının aşınması ve eklem içinin iltihaplanmasıdır. Genelde kronik ve ağrılı olur.
Eklem Hasarının Nedenleri
Eklem hasarının nedenleri arasında iltihaplı bir hastalık geçirmiş olmak, hormon dengesizliği, ağır iş ve yaşlılıktır.
Hastalığın ilerleme derecesine göre bitkisel ilaçlar tedaviye veya destek tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. Tedavinin uzun sürmesi nedenniyle, istenilmeyen etkileri daha az olduğu için bitkisel ilaçlar tercih edilebilir. Doğru uygulanan bir tedavi ile ameliyatın bile önüne geçilebilir.
EKLEM HASARI HASTALIĞI
Hastalığın ilerleme derecesine göre bitkisel ilaçlar tedavi veya destek tedavi amaçlı olarak kullanılabilir. Tedavinin uzun sürmesi nedeniyle, istenmeyen etkileri daha az olduğu için bitkisel ilaçlar tercih edilmektedir. Doğru uygulanan bir tedavi ile ameliyatın önüne geçilebilmektedir.
Bitkisel ilaçlar ağrı dindirici ve dokuları kanlandırarak beslenmesini destekleyici olarak etki ederler.
Ağrı dindirici olarak ısırgan otu ve yaprağı, söğüt kabuğu ve şeytan kancası kökü kullanılabilir.
Eklem Hasarında Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
- Isırgan otu ve yaprağı: Doğranılmış 2 çay kaşığı ot veya yaprak fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 15 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Çay taze hazırlanılarak günde 3 defa sıcak olarak içilebilir.
- Söğüt kabuğu: İltihaplanmayı önler, ateş düşürücüdür ve ağrı dindirir. İnce doğranılmış veya ezilmiş 1 çay kaşığı kabuğu fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 15-20 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanılarak günde 2-3 defa içilebilir. Altın başakotu ile birlikte kullanılabilir.
- Şeytan kancası kökü: İltihaplanmayı önler, hafif ağrı dindiricidir. İnce doğranılmış 3 çay kaşığı kadar kök bir kaba konulur üzerine 300 ml kaynar su ilave edilip 8 saat bekletilir ve süzülür. Yemeklerden önce 100 ml kadar ısıtılır ve içilir.
- Esansların yumuşak doku romatizması ve kas ağrılarında kullanım şekilleri burada da uygulanılabilir.
Eklem Hasarlarında Haricen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
Çayır çiçekleri: 500 gr kadar çiçek 3-4 litre sıcak suda ağzı kapalı olarak 30 dakika bekletilir, süzülür. Sulu kısım banyo suyuna ilave edilir, banyoda 15 dakika kalınır, sonra 1 saat yatakta istirahat edilir. Banyo suyu tahammül edilebilecek kadar sıcak olmalıdır. Günde 1 defa banyo yapılır. Hazırlanan bu sulu kısım sıcak sargı olarak da uygulanabilir.
Hardal tohumu: Öğütülmüş 4 yemek kaşığı tohum kullanmadan hemen önce ılık su ile lapa haline getirilir ve ilgili bölgeye yayılarak sarılır. Yetişkinlerde 10-15 dakika, çocuklarda ise 5-10 dakika arasında tutulur. İlk uygulamalada sargı 3 dakika tutularak deri hassasiyeti gözlenilir, daha sonra süre arttırılır. Günde en fazla 4 defa sargı yapılabilir. 2 haftadan uzun süre uygulanmamalıdır.