Dutgiller familyasına ait olan incir yüksek ekolojik uyum özelliğine sahiptir. Türkiye dünya çapında incir yetiştiriciliğinde önde gelen ülkelerden biridir. Meyvenin anavatanı ise Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya bölgeleridir. Türkiye’de ihracatı yapılan incir meyvesi yüksek besin değerlerine sahiptir. Ağacın ortalama 800 farklı türü bulunur. Bunlardan bir kısmı ticari amaçla kullanıma uygundur.
Bazı uygarlıkların incir ağacını kutsal olarak nitelendirmesi ile ağacın yayılım alanı genişlemiştir. Süs bitkisi olarak kullanılan çeşitleri bulunur. Ilıman iklim tipinde verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Yetiştiği ortamın sıcaklığının 20 derece olması uygundur. Yaz mevsiminde sıcaklık isteyen bir ağaç türüdür, çünkü ağacın meyvelerinin istenilen olgunluğa ulaşabilmesi için sıcak ortam gerekir. Geniş yapraklı bir ağaç olan incir, kış mevsiminde yaprak döken ağaç türleri arasındadır. Kış mevsiminde sıcaklığın eksi 10 derecenin, ilkbaharda ise sıfırın altına düşmesi ağacın verimini azaltır. İncir yetiştiriciliği yapılacak toprak yıllık ortalama 625 mm yağış ister.
Killi, kireçli ve derin topraklar verimin fazla olduğu toprak türleridir. Özellikle kuru incir elde etmek için toprağın istenilen kriterlerde olması önem taşır. Toprak özelliklerinin incir yetiştiriciliği için yeterli olmadığı durumlarda fidanın dikim derinliği artırılır. Verimli topraklarda dikim derinliği önem taşımazken her iki durumda da 1-2 yaşında fidanlar dikime uygundur.
İncir kalsiyum, magnezyum potasyum, demir ve sodyum mineralleri ile A, B, C ve K vitaminleri içerir. Aynı zamanda yüksek oranda lif ve protein içeren bir meyvedir. Kuru olarak tüketildiğinde ise Omega-3 ve Omega-6 kaynağıdır. Günde bir adet kuru incir tüketmek günlük lif ihtiyacının %20’sini karşılar.
Yaş ve kuru olarak tüketimi uygun olan incirin fazla tüketimi kilo alımında etkili olur. Bu nedenle günlük 2 adet tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Çerez ve tatlı olarak tüketilen meyve kabuklu olarak yenir. Süt ile birlikte kaynatılarak tüketimi vücuda güç katar. Mide rahatsızlığı yaşayanların doktor kontrolünde incir tüketmesi gerekir. İncir yaş olarak tüketildiğinde sütü ağız etrafında yara oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle yaş incir tüketildikten sonra ağız etrafının yıkanması önerilir.