Isırgan otu sadece mevsimi olan ilkbaharda tazedir. Isırgan otunu yıl boyu tüketmek ve faydalarından yararlanmak için otlar, düzgün bir şekilde muhafaza edilmelidir.
Haşlama ve dondurma:
Isırgan otunu saklamadan önce dikenlerini çıkarmak çok önemlidir. Haşlamak dikenlerin kolayca çıkmasını sağlar. Eldiven giyilir, ısırgan otları soğuk suda yıkanır. Daha sonra 60 – 90 saniye boyunca kaynar suda haşlanır. Haşlanmış ısırgan otlarının suyu süzgeçte süzülür, soğuk sudan geçirilir. Isırgan otu iyice sıkıştırılıp soğuk suyu süzülür.
Haşlanan ısırgan otları dondurma işlemi için özel yapılan poşetlere konulur. Kullanma sırasında ısırganlar dondurucuya atılmadan önce doğranır.
Isırgan otlu pesto sosu:
Isırgan otundan lezzetli bir pesto sosu yapılabilir ve bu sos daha sonra kullanmak için saklanabilir. Bu sos için önce ısırgan otları haşlanır. Haşlama suyuna tuz atılır. Daha sonra otlar doğranıp blendere konulur. Üzerine sarımsak, zeytinyağı ve limon suyu eklenir. İsteğe göre parmesan peyniri de eklenebilir. Bu karışım blenderden geçirilir. Eğer karışım çok kuru olursa kıvamını ayarlamak için zeytin yağı eklenebilir. Sos yapıldıktan sonra üzerine karabiber atılabilir. Sos tamamen hazır olduğunda bir kaşık yardımıyla, sos buz tepsisindeki kare alanlara eşit biçimde dağıtılır. Sos donduğunda küplerden çıkarılır ve uzun süreli saklama için dondurma poşetlerine koyulur.
Isırgan otu suyunu dondurma:
Isırgan otunu kullanmak için önce kaynatmak gerekir. Fakat bu kaynatma suyunu atmak yerine dondurup ihtiyaç olduğunda bitkisel bir su olarak kullanmak faydalı olur çünkü yemeklere eklenebilir.