İştahsızlık genellikle diğer hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir şikayettir. Nedenler arasında bir hastalık sonrası nekahat devresinde, mide bağırsak yolundaki bir hastalık sırasında, iltihaplı bir hastalık veya ameliyat sonrasında görülebilir. Ayrıca; yaşlılık, üzüntü, sıkıntı, mide asiti ve bağırsak hareketlerinde azalma sonucu olarak meydana gelebilir.
İştahsızlık için Uygulanabilecek Tedaviler
İştahsızlıkta kimyasal ilaçlar hiç bir şekilde önerilmemektedir. [Bitkisel ilaçlar] etki çeşitliliği ve geniş etki alanı ile başarıyla uygulanmaktadırlar.
Acı madde içeren acı yonca, bozotu, centiyane kökü, civan perçemi çiçeği ve otu, enginar yaprağı, kantaran otu gibi bitkisel ilaçlar ile iştah açıcı bir etki sağlanılmaktadır.
İştahsızlık Durumunda Kullanılabilecek Bitkisel İlaçlar
Acı madde ve esans içeren adaçayı yaprağı, pelinotu, portakal kabuğu, şerbetçiotu çiçeği ve turunç kabuğu iştah açıcı bitkisel ilaç olarak kullanılabilir.
Esans içeren havlıcan kökü, melekotu kökü, tarçın kabuğu, zencefil ve zerdeçal gibi bitkisel ilaçlarla iştah açılmaktadır.
- Belirtilen bitkisel ilaç gruplarıyla sindirim salgıları arttırılmakta, hazımı hızlandırılmakta ve doğal dengelerin yeniden sağlanması gerçekleştirilmektedir.
- Acı madde, acı madde ve esans içeren bitkisel ilaçlar yemeklerden 30 dakika önce içilmelidir.
- Acı tadın algılanması önemli olduğu için tatlandırılmadan içilmelidir.
- Belirli bir bitkisel ilaca bir süre sonra alışılır ve iştah açıcı olmaktan çıkarsa başka bir bitkisel ilaç seçilmelidir.
İştahsızlıkta Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
Acı yonca: İnce doğranılmış 1 çay kaşığı ot fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir, süzülerek içilir.
ÇAYI TAZE HAZIRLANILARAK YEMEKLERDEN 30 DAKİKA KADAR ÖNCE GÜNDE 3 DEFA İÇEBİLİRSİNİZ.
Bozotu: İnce doğranılmış 1,5 çay kaşığı ot fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir.
Centiyane kökü: Doğranılmış yarım çay kaşığı kök fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir.
Civanperçemi çiçeği ve otu: İnce doğranılmış 2 çay kaşığı çiçek veya ot fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanılarak günde 3-4 defa yemeklerden 30 dakika kadar önce içilir.
Çin tarçını: Öğütülmüş veya dövülmüş 1 çay kaşığı kabuk fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir.
Enginar yaprağı: İnce doğranılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kadar yaprak fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenilir süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden 30 dakika önce içilir. Günde 3 ila 4 defaya kadar içilebilir daha fazlası zararlı olabilir.
Havlıcan Kökü
İnce doğranılmış veya öğütülmüş 1 çay kaşığı kök fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir ve süzülerek içilebilir.
Kantaron otu: İnce doğranılmış 1-2 çay kaşığı ot fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanılarak yemeklerden 30 dakika önce içilebilir.
KINAKINA KABUĞU
Öğütülmüş yarım çay kaışığı kabuk fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden 30 dakika önce içilir.
Melekotu kökü: İnce doğranılmış 1 çay kaşığı kök fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden önce içilmelidir.
Pelinotu: İnce kıyılmış 1 çay kaşığı ot fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak ortalama 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanılarak sabah ve öğle yemeklerinden 30 dakika önce mümkün olduğunca sıcak olarak yudum yudum içilir.
İştahsızlıkta Kullanılan Bitkisel İlaçlar
- Portakal kabuğu: İnce doğranılmış 1-2 çay kaşığı kabuk fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden 30 dakika önce içilir.
- Seylan tarçını: Ezilmiş ve öğütülmüş 1 çay kaşığı kadar kabuk fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden 30 dakika önce içilir.
- Soğan: Günde ortalam olarak 50 gr taze soğan veya 20 gr kurutulmuş soğan bilindiği şekilde yenilir. Türk mutfağında sürekli olarak yenmesi durumunda belirtilen miktardan fazla yenilmemelidir.
- Turunç kabuğu: İnce doğranılmış 1-2 çay kaşığı kabuk fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden 30 dakika önce içilir.
Yabani hindiba kökü: İnce doğranılmış 1 çay kaşığı kadar kök fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, 5 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden 30 dakika önce içilmelidir.
Zencefil kökü: Kaba öğütülmüş yarım çay kaşığı kök fincana konulur, üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 10 dakika demlenilir ve süzülerek içilir. Çayı taze hazırlanarak yemeklerden 30 dakika önce içilir.