Doğada belirli dönemlerde yetişebilen mantar ülkemizin ekolojik koşulları sayesinde Avrupa’ya nazaran iki kat daha fazla çeşit ve tür barındırır. Buna rağmen mantar tüketiminde dünya genelinde alt sıralarda yer alınmasının sebebi hangi mantarın tüketileceğinin bilinmemesidir.
Ticari mantar üretim tesislerinde üretilen mantarlar rahatlıkla tüketilebilir. Marketlerdeki raflarda son zamanlarda yerini almaya başlayan istiridye mantarı da eşsiz lezzetler sunar. Diğer adı kayın mantarı olarak bilinen bu tür doğada ağaç kütüklerinin yanında yetişir. İstiridye mantarı kimyasal bir ilaç istemez. Kimyasal ilaç verildiği taktirde bozulur ve gelişimini sürdüremez. Doğallığın önemli olduğu bugünlerde istiridye mantarının değeri de artmaktadır. İstiridye mantarını tüketmek isteyenler bu türü nasıl muhafaza etmelidir?
Genelde sonbahar aylarında doğada yetişen mantar eğer kış aylarında da tüketilmek istenirse saklama koşullarını bilmek gerekir. Konserve yapma, derin dondurucuda saklama ve yaygın olarak bilinen turşu kurma yöntemi ile uzun dönemde muhafaza edilebilir. Ancak mantar çabuk bozulabilen bir gıda türüdür.
- 2 ile 4 derece arasında muhafaza edilmelidir.
- Marketlerde satılan plastik ambalajlar yerine karton ya da kese kağıdı tarzında paketlerde saklanmalıdır. Çünkü plastik bulundurduğu ham maddesinden dolayı daha çabuk bozulmasına neden olur.
- Mantar iyi koşullarda saklandığı taktirde kapalı paketlerde 9 güne kadar taze kalabilir.
- Ambalaj açıldıktan sonra da gerek lezzet gerek bozulmalara karşı 3 ile 5 gün arasında tüketilmelidir. Mantarın bozulmaya başladığı şapkanın kenarlarından anlaşılabilir. Bozulma başladığında kararma da beraberinde gelecektir.
İstiridye mantarı diğer mantarlara nazaran dayanıklılık süresi ve yetişme olanakları bakımından daha dayanıklıdır. Son derece lezzetli olan istiridye mantarı her yerde yetişebilir ve daha uzun süre muhafaza edilebilir.