Doğada en güvenilir şekilde tüketilebilecek mantar türlerinin başında gelen istiridye mantarı besin değeri ve sağlık açısından olumlu etkileri ile de dikkat çeker. Yetiştirilmesi yuvarlak kültür mantarına göre daha kolay olan istiridye mantarı ayrıca yuvarlak kültür mantarından daha yüksek bir fiyat etiketi ile satılır.
Kavak mantarı, selvi mantarı, karakulak mantarı, kayın mantarı gibi isimleriyle de bilinen istiridye mantarı doğada yetişip tüketilebilir. Bu mantar türü şeklinden dolayı daha çok ‘istiridye mantarı’ olarak tanınır. İstiridye mantarının kütlesini %95 oranında su oluşturur. Türkiye’de son yıllarda daha sık gündeme gelmesiyle istiridye mantarı daha çok tanınmaya başlamış ve özellikle büyük şehirlerde sıklıkla tüketilmeye başlanmıştır. Ayrıca istiridye mantarı doğal antibiyotik olarak bilinir.
İstiridye Mantarı Doğada Nasıl Yetişir?
Doğada istiridye mantarı genellikle sonbaharda yetişir. Bu mantar türünün yetişmesi için hava sıcaklığının ortalama 16-20 derece seviyesinde olması gerekir. Mantar tohumlarının kuluçka döneminde güneş ışığı almaması için tohumların üzerinde güneş ışığını engelleyen doğal bir örtü olmalıdır. Kuluçka döneminden sonra istiridye mantarları için uygun iklim koşulları devam ettikçe sonbahar sonuna kadar doğada ağaç diplerinde ve uygun ortamlarda görülebilirler.
Doğada ismini aldığı kavak, kayın gibi ağaçların gövdelerinde organik olarak yetişen istiridye mantarı kültür ortamında da yetiştirilebilir. İstiridye mantarı genellikle sonbahar döneminde yetişir ve %80-90 oranında neme ihtiyaç duyar. Kültür ortamında istiridye mantarı yetiştirilmesi için mantarın ihtiyaç duyduğu ortamın sağlanması gerekir. Genel olarak kütük kültürü, şişe kültürü, torba kültürü ve ranza kültürü olarak 4 farklı üretim sistemi bulunur. İstiridye mantarı kültür ortamında genellikle depolarda yetiştirilir ve çeşitli ekipmanlarla desteklenir.
İlk olarak mantarların yetiştirileceği kaliteli kompostlar şeçilmelidir. Kompostlar belli yönergelerle evde hazırlanabileceği gibi kompost üreticilerinden de temin edilebilir. İstiridye mantarı genellikle ticari amaçlı yetiştirildiğinden dolayı hazır kompostlar tercih edilir. Mantar yetiştiriciliğinde yeterli nemin sağlanması da en önemli noktalardan biridir. Bu sebeple nemin sağlanması ve ortamın sıklıkla kontrol edilmesi gerekir. Yetiştirilen ortamın yeterli şekilde havalandırılması da verim açısından önem taşır. Havalandırma, havadaki sporları da belli bir oranda azaltacağından dolayı yetiştiriciyi de sağlık açısından korur. Yetiştirilen depolar karanlık olmalı, kuluçka sonrası dönemde floresan ışıklarla günlük ihtiyacı kadar aydınlatılmalıdır.
Kültür oratmında yetişebilen nadir mantar türlerinden biri olan istiridye mantarı besin değerleri bakımından ete eş değerde protein taşır. İstiridye mantarı besin değerleri ve faydalarıyla da popülaritesini günden güne artırır.
0 Comments