İstiridye mantarının ticari amaçlı olarak yetiştirilmesi için kapalı alanlar tercih edilir. Sıcaklık, nem, ışık ve havalandırma gibi faktörlerin son derece önemli olduğu istiridye mantarı yetiştiriciliğinde ortam iklimlendirmesinin kalitesi hasattan alınacak verimde oldukça etkilidir.
İstiridye mantarları toprak yerine kompost adı verilen ve saman ya da pamuk içeren maddeler kullanılır. Kompostlar genellikle samanın suda belli bir süre kaynatılması ve daha sonra samanların süzülerek dinlendirilmesi ile elde edilir. Hazırlanan kompostlar ise çuval benzeri plastik poşetlere doldurulur. Kompost doldurma işleminde poşet içerisine yaklaşık olarak 10 cm kalınlığında kompost doldurulduktan sonra üzerine 1 avuç kadar istiridye mantarı tohumu atılır ve tohumların üzeri yine kompostla kapatılır. Her 10 cm’lik komposttan sonra tohum atımı yapılır ve poşet dolduktan sonra kompost sıkıştırılarak poşetin ağzı bağlanır. Poşet üzerinde ise steril bir ara kullanılarak yaklaşık olarak tırnak büyüklüğünde 30- 35 adet delik açılır ve kompostlar hazır hale gelir.
Hazırlanan kompostlar yaklaşık olarak 15 gün boyunca ve ortam sıcaklığı 23 derece olacak şekilde karanlık bir ortamda bekletilir. Bu süreçte mantar misenleri oluşur. Bu sürenin ardından ise bakım aşaması başlar ve bu aşamada kompostların sulanması gerekir. Başlangıçta kompostlar üzerindeki delikler nemli kalacak şekilde iki kez sulama gerekirken, sonraki aşamalarda günde 1 kez sulama yeterli olacaktır. Bakım aşamasında kompostlar kesinlikle gün ışığı görmemeli ancak gündüz saatlerinde yaklaşık olarak 12 saat boyunca ortam florasan ampuller ile aydınlatılmalıdır. Ortamın havalandırılması da her yarım saatte 2 dakika kadar olacak şekilde uygun bir fan yardımıyla gerçekleştirilmelidir.
Mantarlar taslak oluşturmaya başladığında ortam sıcaklığının ortalama 16-17 dereceye düşürülmesi gerekir. Mantarlar yaklaşık olarak avuç büyüklüğüne geldiğinde ise sapları ile birlikte koparılarak toplanmalıdır.
İstiridye mantarlarının hasadı tohumlar ekildikten 20-25 gün sonra yapılır. Her komposttan ise 60-70 gün boyunca birkaç kez hasat yapılması mümkün olur.
İstiridye mantarlarının yetiştirileceği ortamın sıcaklık ve havalandırmasının yanında, yetiştirme yapılan ortamda küflenmeye sebep olabilecek kağıt, karton, ahşap gibi malzemelerin bulundurulmamasına dikkat edilmelidir.
Kültür yetiştiriciliğinde ayrıca mantar misellerinin, kesilmiş taze kütüklere aşılanması yolu da kullanılabilir. Ancak bu yöntem kompost yöntemine göre daha zahmetli olduğundan genellikle hobi yetiştiricileri tarafından tercih edilir.
0 Comments