Farklı birçok türü bulunan kabak, kabakgiller ailesi içerisinde yer alır. Sağlığa oldukça faydalı bir yaz mevsimi bitkisidir. Kabağın çeşitli yetişme alanları ve koşulları vardır.
Kabak ılıman iklimleri seven bir bitkidir. Özellikle gelişme döneminde don olaylarının olmaması gerekir. Çünkü bu dönemde soğuğa karşı çok hassastır. Kurak bölgeleri de sevmez. Sulamanın düzenli olarak yapılması gerekir. Sulama işlemlerinde yaprakların sulanmamasına özellikle hasat dönemi içerisinde dikkat edilmelidir.
Kabağın iyi bir şekilde yetişebilmesi için su geçirgenliği iyi kumlu ya da tınlı topraklar gerekir. Ayrıca, toprağın organik madde bakımından zengin olması da kabağın gelişimini olumlu yönde etkiler. Gübrelerin aksatılmaması ve organik madde bakımından zengin gübrelerin seçilmesi gerekir.
Soğuk havalardan hoşlanmadığı için Türkiye’de Akdeniz sahilleri kabak yetiştiriciliği için oldukça elverişlidir. Fakat kurak geçecek olan yaz ayları için sulamaların düzenli yapılması gerekir. Aksi takdirde kabağın tadında bozulmalar görülebilir. Akdeniz’e ek olarak Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin sahil kesimlerinde de kabak yetiştiriciliği yapılır. Dünya genelinde Avrupa’nın güney kesimleri, ılıman ve subtropikal iklimin görüldüğü yerler kabak yetiştiriciliği için uygundur.
Tohumlarının dikilmesi ile evlerin balkonlarında ya da bahçelerinde kabak yetiştirmek mümkündür. Bunun için geniş bir saksı seçilmesi ve tohumların bahar aylarında dikilmesi tavsiye edilir.