Sindirim artıklarının bağırsaklarda uzun süre kalması veya çok sert olması, miktarının az olması ve dışkılama zorluğu kabızlık olarak tarif edilmektedir.
Kabızlığın Nedenleri
Dışkılama sıklığı günde 3 defa ile haftada 3 defa arasında normal sayılmaktadır. 3 aydan uzun sürede dışkılama sıklığı haftada 2 defadan az ise kronik [kabız hastalığı] var demektir.
Kabızlığın nedenleri arasında yeterli ve düzenli su içmemek, az lifli yemek, potasyum eksikliği, şeker hastalığı, yaşlılık, ağrı dindirici bazı ilaçlar ve bağırsak yapısını değiştiren hastalıklar.
Kabız Hastalığının Tedavisi
Kabızlıkta bağırsakların normal çalışma seyrine dönmesi 2-4 ay sürebilir. Uzun süreli olarak kullanılabilecek kimyasal sentetik ilaç bulunmamaktadır ve bu alandaki tek seçenek bitkisel ilaçlar olmaktadır.
Bitkisel ilaçlar kabızlıkta kimyasal ve fiziksel olarak etki ederler. Kimyasal etki ilaçların bileşiminde bulunan anthranoid nedeni ile meydana gelir, ishal yaparak bağırsakların boşaltılması sağlanır. Bu ilaçlar uzun süreli olarak kullanılmamalıdır, özellikle potasyum kaybına bağlı olarak önemli böbrek ve kalp hastalıklarına neden olabilmektedirler.
- Kabızlıkta uzun süreli kullanıma elverişli olan bitkisel ilaçlar su ile şişelenilerek bağırsaktaki atıkların harcmini iarttırıp bağırsah hareketlerini hızlandıran etkiye sebep olurlar.
- Tedavi amacına bağlı olarak farklı uygulamalar yapılabilir. Bağırsakların boşaltılması ve kronik kabızlıkta ishal yapıcı barut ağacı kabuğu, sinameki yaprağı ve meyvesi, sarı sabır kullanılabilir.
- Hamilelik, ameliyat sonrası, basur gibi yumuşak dışkılama ihtiyacı duyulan hallerde keten tohumu, sarı ve siyah karnıyarık tohumu,, sarı karnıyarık tohum kabuğu uzun süreli kullanıma uygun olmaları nedeniyle tercih edilmektedirler.
- İshal yaparak kabızlığı önleyen anthranod içeren bitkisel ilaçların etki şiddeti, baur ağacı kabuğu, sinameki meyvesi, sinameki yaprağı, akdiken meyvesi, sarı sabır ekstraktı.
Tedaviye destek ve bağırsaklardaki tabii dengenin kurulması amacı ile; yeterli miktarda ve düzenli su içilmeli, meyve-sebe ağırlıklı beslenilmeli, günde 1-3 adet elma yenilmeli, şekerli ve hamur işi gıdalar sıralanmalı, kepeği elenmemiş undan ekmek ve ev tipi yoğurt yenilmelidir.
KABIZLIKTA DAHİLEN KULLANILAN BİTKİSEL İLAÇLAR
Akdiken meyvesi: Kullanım miktarını ayarlamak zordur. Hazır ilaç hekim gözetiminde kullanılmalıdır. 1-2 haftada uzun süreli olarak kullanılmamaktadır.
Barut ağacı kabuğu: İnce doğranılmış 1 çay kaşığı kabuk fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, 10 dakika demlenir, süzülür ve yatmadan önce içilir.
Keten tohumu:Günde 2-3 defa, 1-2 yemek kaşığı keten tohumu bir bardak su ile içilir. Keten tohumu kullanılmadan hemen önce hafifçe dövülebilir. Keten tohumu kulanılırken günde 2 litre su içilmesi gereklidir. Uzun süreli kullanıma uygundur.
Kudret helvası: Yetişkinler için günlük 20-30 gr, çocuklar için günlük 2-16 gr kudret helvası kullanılabilir. Öğütülmüş kudret helvası su ile içilebilir, az miktarda yoğurt veya çorbaya katılarak yenilebilir. Zor sindirilen şekeri su alarak şişer, bağırsak hareketlerini arttırarak etki eder.
Ravent kökü: Öğütülmüş 2 çay kaşığı kadar kök 300 ml kaynar suda 10 dakika bekletilir, süzülür, gece yatmadan önce içilebilir veya; öğütülmüş 1 çay kaşığı kök sabah bir bardak soğuk suya konulur, geceye kadar bekletilir. Yatmadan önce içilir.
Sarı Sabır
Hazır ilaç tarifine göre kullanılır. Etkisi şiddetli ve tahammülü zordur. Uzun süreli olarak kullanılmamalıdır.
Sarı karnıyarık tohumu, sarı karnıyarık tohum kabuğu, siyah karnıyarık tohumu. Günde 10-30 gr tohum veya 10-20 gr tohum kabuğu kullanılabilir. Yemeklerden önce 1 yemek şaığı tohum bir bardak su ile içilir, daha sonra iki bardak su daha içilebilir veya;
1-2 YEMEK KAŞIĞI TOHUM KABUĞU YOĞURT VEYA ÇORBAYA KARIŞTIRILARAK, GÜNDE 3 DEFA YENİLİR
Diş protezi olanlar kullanımdan sonra ağızlarını iyice yıkamalıdır, şişerek baskı yapabilme ihtimali vardır.
Hamilelik döneminde kullanılabilir. Şeker hastası olanlar tohum kabuğunu tercih etmelidir. Uzun süreli olarak kullanılmamalıdır.
Sinameki yaprağı ve meyvesi: İnce doğranılmış 1-2 çay kaşığı yaprak veya meyve 150 ml kadar sıcak suda 10 dakika bekletilir, süzülür. İhtiyaca göre sabah ve akşam içilebilir. Uzun süreli olarak kullanılmamalıdır.
Kabız Hastalığında Karışım Şeklinde Kullanılan Bitkisel İlaçlar
Sinameki yaprağı + Bahçe nanesi esansı + Frenk kimyonu esansı
- Bahçenanesi esansı 10 gr
- Frenk kimyonu esansı 5 gr
- Sabah ve akşam kesme şekere 5 damla esans karşımı damlatılıp yenilir, veya yarım bardak ılık suya damlatılarak içilir.
- İlave olarak ihtiyaca göre sabah veya akşam sinameki yaprağı çayı içilebilir.
Bu karışım kabızlıkla birlikte kramp şikayetlerine karşı kullanılabilir. Hekim tavsiyesi olmadan 1-2 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.
Sinameki yaprağı + Sarı karnıyarık tohum kabuğu
Sabah ve akşam 10’ar gr sarı karnıyarık tohum kabuğu yoğurt veya çorbaya karıştırılarak yenilir. İlave olarak ihtiyaca göre sabah veya akşam sinameki yaprağı çayı içilir. Bu karışım kabızlık ve yumuşak dışkılama gerektiren hemoroid ameliyat sonrası gibi durumlarda uygulanır. Hekim tavsiyesi olmadan 1-2 haftadan uzun süre kullanılmalıdır.
0 Comments