Yeşil çaydan daha fazla antioksidan kapasitesine sahip olan kakao, demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, bakır ve manganez gibi mineraller bakımından zengindir. Anti-inflamatuar, anti-alerjik, anti-kanserojen ve antioksidan özellikleri ile çok sayıda faydaya sahiptir.
Kan basıncı: Flavonoid zengini olan kakao, kan basıncını düşürmeye ve kan damarlarının esnekliğini geliştirmeye yardımcı olur. Dolaşım sistemi sağlığını destekler. Kalp- damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Antioksidan Kapasite: Fenolik fitokimyasallardan ve flavonoidler yüksek miktarda içerir. Kakao çekirdekleri, siyah çay ve yeşil çaydan daha yüksek oranda antioksidan aktiviteye sahiptir. Antioksidanlar vücutta mevcut olan oksijen bazlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur.
Beyin Sağlığı: Öğrenme ve bellek fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Beyne kan akışını arttırır. Damar hastalıkları tedavisinde terapötik potansiyeli kanıtlanmıştır.
Kolesterol: Düzenli kakao tüketimi, kandaki LDL kolesterol ve glikoz seviyesini azaltmaya yardımcı olur. HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artırır.
Diyabet: Kakao tüketiminin, insülin direnci ve glukoz metabolizmasının iyileştirilmesi için etkili olduğu kanıtlanmıştır. Kandaki şeker seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Uzun vadeli diyabetik komplikasyonların tedavisinde koruyucu antioksidan aktiviteye sahiptir.
Bronşiyal Astım: Kakao çekirdekleri ksantin ve teofilin ihtiva eder. Bu maddeler bronş spazmını giderir ve bronşları rahatlatmaya yardımcı olur. Nefes darlığı vb. şikayetlerin giderilmesini sağlar.
Obezite: Kakao tüketimi lipid metabolizmasını modüle etmeye, sentez ve yağ asitlerinin taşınmasını azaltmaya yardımcı olur.
Kardiyovasküler Sağlık: Prosiyanidin, kateşin ve epikateşin gibi flavonoidler bakımından zengin olan kakao, antioksidan özellikleri ile hücrelerin hasardan korunmasını sağlar ve kalp sağlığını güçlendirir. İnme veya kalp yetmezliğine yol açabilen, ölümcül kan pıhtılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Ruh sağlığı: Kakao tüketimi fizyolojik süreçlerde antidepresan benzeri etkilere sahiptir. Nörokimyasal feniletilamin varlığı ile mutluluk verir, ruh halini iyileştirir.
Kanser: Kakao normal sağlıklı hücrelerin büyümesini etkilemeksizin, kanser hücrelerinin büyümesinin inhibe eder. Kakaonun kolon kanseri ve prostat kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin tedavisinde son derece faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
Nörodejeneratif Hastalıklar: Epikateşin ve kateşin gibi büyük flavonollar varlığı ile Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruma sağlar. Nöronal hücre hasarının önlenmesinde yardımcı olur.
Uyarılar: Kafein içeren kakaonun aşırı tüketimi idrara sık çıkma, uykusuzluk ve düzensiz kalp atışı gibi çeşitli yan etkilere neden olabilir. Aşırı kafein, anksiyete bozuklukları ve ishalden muzdarip kişilerde koşulların kötüleşmesine neden olabilir. Emzirme sırasında aşırı kafein tüketimi bebeklerde abdominal rahatsızlıklara neden olabilir.