Kalbin vücut için gerekli miktarda kanı pompalayamaması veya vücuttaki kanı geri toplayamama haline kalp yetmezliği denilir.
Kalp Yetmezliği
Sağ karıncık veya sol karıncık yetersizliği olabildiği gibi, her iki tarafta da yetersizlik görülebilir.
[Kalp yetmezliği]nin seyrine göre yeni ortaya çıkan akut veya uzun süre devam eden kronik yetmezliği olabilir.
Kalp Yetmezliği Hastalığının Şiddetleri
Hastalığın şiddetine göre 4 devreye ayrılmaktadır. 1. devrede normal vücut faaliyetlerinde şikayet görülmemektedir. 2. devreğe ağır işlerde şikayet görülebilir. 3. devrede hafif işlerde de şikayet görülmeye başlanılır. 4. devrede ise istirahat halinde bile şikayetler devam eder.
Hastalık belirtileri arasında vücutta su birikimi, nefes almada zorluk, kalp büyümesi, gece idrar sıkıntıları ve göğüs ağrısı görülebilir.
Hastalık Sürecince Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tedavi süresince sigara ve alkol tüketilmemelidir.
- Zor sindirilen yağlı gıdalar ve gaz yapan gıdalar yenilmemelidir.
- Tuzlu gıdalar alınmamalı, meyve ve sebze yenilmeli ve fazla su içilmemelidir.
- Yeterli ve huzurlu bir uyku ortamı hazırlanmalı, ütülmemli, lifli gıdalar alınarak kabızlık önlenilmelidir.
Üzüntü ve sıkıntıyı önlemek, sakinleşmeyi sağlamak için kedi otu kökü, oğulotu, şerbetçi ptu çiçeği gibi bitkisel ilaçların kullanılması gerekebilir.
Kalp Yetmezliğinde Dahilen Kullanılan İlaçlar
Adasoğanı: Hazır ilaç hekim gözetiminde kullanılmalıdır. Aksi takdirde yanlış kullanım gerçekleşir.
Alıç yaprağı ve çiçeği: İnce doğranılmış 1 çay kaşığı kadar yaprak ve çiçek fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak ara sıra kartıştırılır ve 20 dakika kadar demlendikten sonra süzülerek içilir.
Kâfur: %10 ile 20 oranında kâfur içeren merhem şeklindeki ürün kalp üzerinde el büyüklüğünde bir bölgeye günde birkaç defa sürüp ovularak kullanılır.
Keklikgözü otu: Hazır ilaç hekim gözetiminde kullanılmalıdır. Aksi halde yalnış sonuçlar doğurabilir.
İnciçiçeği otu: Hazır ilaç hekim gözetiminde kullanılması gereklidir. Kekligözü otu + İnciçiçeği otu + Adasoğanı + Zakkum yaprağından oluşan karışım şeklindeki ilaç hekim gözetiminde kullanılması gereklidir.
Kalp Ritim Bozukluğu
Sağlıklı bir kalbin ritmine ”sinus ritmi” denilir. Bu ritim değişir ise, dakika da 60 defa atmanın altında, 100 defa atmanın üstünde ritim bozukluğu var denilir. Şikayetler genellikle kalbin dakikada 40 defa atmasnın altında ve 160 defadan fazla atmasında görülmektedir.
Kalp Ritim Bozukluğu Nedenleri
Hastalığın nedenleri arasında diğer kalp hastalıkları, antidepresyon ilaçları, kalbe etkili glikosidler ve çevreden gelen zehirli maddeler bulunmaktadır. Aşırı alkol ve kahve tüketimi, sinirsel etkilerde sayılabilir.
Kalp ritim bozukluğu önemsiz de olabilir, ölümlede sonuçlanabilir
Kalp Ritim Bozukluğu Hastalığının Belirtileri
Hastalığın belirtileri arasında nefes almada zorlanma, göğüte sıkışma, baş dönmesi, konuşma güçlüğü, görme sorunları, korku, halsizlik, şuur kaybı görülebilmektedir.
Bitkisel ilaçlar koruyucu ve destek tedavi amaçlı kullanılabilir. Hafif ritim bozukluklarında katırtırnağı otu ile tedavi yeterli olabilir. Sinirsel kaynaklı ritim bozukluklarında sakinleştirici bitkisel ilaçlar gerekli olabilir.
Tedavi süresince sigara ve içki içilmememlidir, zor sindirilen yağlı gıdalar ve gaz yapan gıdalar yenilmemeli, fazla tuzlu gıda alınmamalı, potasyumca zengin meyve ve sebze yenilmelidir.
Kalp Ritim Bozukluğunda Dahilen Kullanılan Bitkisel İlaçlar
- Alıç yaprağı ve çiçeği: İnce doğranılmış 1 çay kaşığı yaprak ve çiçek fincana konulur, üzerine 150 ml kadar kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak ara sıra karıştırılarak 20 dakika demlenilir ve daha sonrasında süzülerek içilir.
- Katırtırnağı otu: Hazır ilaç tarifine göre kulanılmalıdır.
- Yılanotu kökü: Hekim kontrolünde hazır ilaç olarak kullanılmalıdır.
- Kalp ritim bozukluğu hastalığı ölümle sonuçlanabileceği için hekim tarafından tanı ve teşhis konulması önemlidir.
Üzüntü ve sıkıntıyı önlemek, sakinleşmeyi sağlamak için kediotu kökü oğulotu yaprağı, şerbetçi otu çiçeği gibi bitkisel ilaçlar kullanılması faydalı olur.
Bu grupta kalbin normal çalışmasından beklenilen görevlerle ilgili düzensizlikler bu grupta yer almaktadır.