Kılıç otu, mayasıl otu ve koyun kıran olarak da bilinen kantaron sarı çiçekli bir bitkidir. Türkiye’nin hemen hemen her yerinde bolca yetişir. Kantaronun içeriğinde ağırlıklı olarak C vitamini, uçucu yağlar ve tanen bulunur.
Kantaronun Faydaları
Mide spazmlarında çözücüdür. Doğal bir kas gevşeticidir. Uykusuzluk sorunlarında çayı çok faydalıdır. Depresyon için hazırlanan çayı doğal bir içecektir. Ses kısıklığına iyi gelir. İdrar yollarındaki yanmayı tedavi etmeye yardımcıdır. Alkol ve sigara bağımlılığını azalttığı yönünde çalışmalar mevcuttur. Kanser tedavilerinde bitkisel ilaç olarak da kullanılır. Antiseptik özelliği ile enfeksiyona bağlı sorunları giderir. Menopoz döneminde günde bir bardak çayının içilmesi sıkıntıları dindirir.
Kantaron çay olarak demlenerek içilir. Suyla kaynatılmamalıdır. Kaynayan su bir miktar kantaronun üzerine dökülerek demlenmeye bırakılmalıdır. 5 dakika demlendikten sonra içilmelidir.
Kantaron Nasıl Saklanır?
Kantaron saklarken nemsiz ve rutubetsiz ortamda saklanmaya dikkat edilmesi gerekir. Bitkilerin koku çekme özellikleri olması nedeniyle çok fazla kokulu ortamlarda saklanmamalıdır. Direkt güneş alan ya da ısı kaynağına yakın yerler saklanması için uygun değildir.
Kantaron ağzı kapalı cam veya teneke kaplarda saklanmalıdır. Saklama süresi bitkinin faydalarından yeterli derecede yararlanılması için bir yılı geçmemelidir.