Hypericaceae familyasından sayılan kantaron 14. yüzyıldan beri her yörede kolaylıkla bulunabilen bir bitkidir. Halk arasında kılıç otu, mayasıl otu ve koyunkıran olarak da bilinen kantaron dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişebilir. Amerika’da oldukça popüler olan kantaron şifalı bitkiler kategorisinde yer alır ve eski zamanlardan beri sağlık sorunlarına karşı kullanılır.
Kantaron Nerede Yetişir?
Kantaron oldukça fazla çeşide sahip olduğu için dünyanın her bölgesinde yetişebilir. Genellikle yol ve orman kenarlarında kendiliğinden yabani olarak yetişen kantaron Kuzey Amerika’da yaygın olarak yetişir. Doğal olarak kırlarda yetişen kantaron başta Asya olmak üzere Amerika ve Avrupa’da da yaygın olarak yetişir.
Doğal olarak yetişen kantaron Temmuz aylarında çiçek açmaya başlayıp Eylül ayına kadar çiçek açmaya devam eder. Tam olarak olgunluğa eriştikten sonra hasat edilen kantaron kurutularak tüketilir. Her bölgeye uyum sağlayarak yetişebilme özelliğine sahip olan kantaron evde de kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Düzenli olarak sulaması ve bakımı yapılan kantaron verimli olarak yetişebilir.
Kantaron Evde Nasıl Yetiştirilir?
Kantaron ev şartlarında da yetiştirilebilen bir bitkidir. Eğer bahçe yoksa saksıda olmak şartıyla balkon veya teras gibi bir alanda kantaron yetiştilmesi mümkündür. Bunun için sürekli olarak güneş ışığı alan bir bölge seçilmesi gerekir. Güneş ışığını seven bir bitki olan kantaron gölgede kaldığı zaman verimsiz ve geç büyür. Kantaronu saksıya dikmek için ise genişçe bir saksı temin edilmelidir.
Saksıya mineraller yönünden bol işlenmiş toprak doldurulur ve kantaron fazla derin olmayacak şekilde toprağa gömülür. Ardından bol su ile sulanır. Fazla suyun dışarı atılması için ise saksının altında delikler olduğundan emin olunur. Saksıda yetişen kantaronun güzel görünmesi için ise boy atmaya başladıktan sonra içerisine destekleyici bir çıta yerleştirerek dik büyümesine yardımcı olunur.