Dünya çapında en fazla Polonya’da üretimi gerçekleştirilen karabuğday, %11 protein ve %2 yağ içeren bir besin kaynağıdır. Gluten içermemesi nedeniyle çölyak hastaları ve gluten alerjisi bulunan kişilerin tüketimine uygundur. Düşük yağ oranı sayesinde sağlıklı beslenmede ve kilo verme amaçlı diyetlerde tüketilir.
Karabuğdayın Besin Özellikleri
Karabuğday, yüksek protein değerine sahip, doymamış yağ asitleri ve antioksidan içeren bir yiyecektir. İçinde B1, B2, ve E vitaminlerinin yanında fosfor, magnezyum, bakır ve çinko vardır. Yüksek lif değerlerine sahip karabuğdayın diyetlerde sıklıkla tercih edilmesinin sebebi ise tokluk hissi vermesidir.
Karabuğday Diyet Yaparken Nasıl Tüketilir?
Karabuğdayın haşlanarak tüketilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle ilk olarak 2 bardak suyun içine 3 yemek kaşığı karabuğday eklenerek kaynatılır. Pişme işlemi gerçekleştikten sonra ise süzülür. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çok kaynatılmamasıdır. Çok fazla pişmesi besin değerlerini kaybetmesi anlamına gelir. Amaç kilo vermek ise karabuğday yoğurtla birlikte tüketilmelidir. Yoğurdun içine yağ, tuz veya herhangi bir ek gıda konulmamalıdır. Karabuğdayın az tüketilmesi halinde her öğünde kullanılmasında bir sakınca yoktur. Kilo almanın temel nedeni ara öğünlerde tüketilen yüksek kalorili gıdalardır. Karabuğdayı ara öğünlerde tüketmek ise kalori alımını azaltır.
Karabuğdayın kahvaltıda tüketimi: 1 adet elma dilimlenerek tabağa doğranır. Üzerine bir tutam tarçın ilave edilir. Diriliğini kaybetmeyecek kadar haşlanan karabuğdayla karıştırılarak tüketilir.
Karabuğdayın öğle yemeğinde tüketimi: 1 kase yağsız yoğurt içerisine 2 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday karıştırılarak tüketilmelidir.
Karabuğdayın akşam yemeğinde tüketimi: Haşlanmış karabuğday muz ve çilekten oluşan meyve salatasıyla tüketilmelidir.
Karabuğdayın Faydaları Nelerdir?
- Günde 100 gram karabuğday tüketmek yüksek kolestrolün düşmesini sağlar.
- İçerisindeki kolen bileşenleri sayesinde karaciğer yağlanmasını engeller.
- Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyonun normalleşmesine yardımcı olur.
- Kansere karşı koruyucudur.
- İçeriğindeki flavonid sayesinde kanın akış hızını düzenler. Bunun yanında kan damarlarının korur ve kanın hemen pıhtılaşmasının önüne geçer.
- İçerdiği magnezyum sayesinde kan şekeri düzeyi dengelenir. Bu sayede diyabete karşı koruyucu rol oynar. Özellikle şeker hastaları tarafından tüketilmesinde sakınca görülmeyen bir besin kaynağıdır.
0 Comments