Karabuğdaygillerden ailesinin bir üyesi olan karabuğday, bir yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 4 ile 120 cm arasında değişim gösterir. Önce sade dikey keselen bitki daha sonra çatallaşmaya başlar. Karabuğdayın yaprakları gövdeye oturmuş durumdadır. Baş kısmı kalp biçiminde olan bitkinin uç kısmı mızrağı andırır. Karabuğdayın çiçekleri ise beyaz, oval ve küçük 5 taş yapraktan oluşur. Bitkini çiçekleri çok ve sık bir biçimde bir arada bulur. Aynı zamanda tohumu olan meyve kısmı ise 5 cm uzunluğunda, üç köşeli ve sarımtırak bir renge sahiptir.
Karabuğday ekimi yaparken ilk olarak bitkinin iklim isteğine dikkat edilmesi gerekir. Çünkü iklim isteği açısından hasat bir bitkidir. Nemli ve serin iklim koşullarını sevse de dona oldukça duyarlıdır. Yılda iki defa ekimi yapılabilir. Karabuğday ekiminin yabancı otların çıkış sonrasına denk getirilmesi gerekir.
Karabuğday ekimi ilkbahar aylarında özellikle Mart ve Nisan başında yapılır. Diğer ekim dönemi için ise Temmuz ayı oldukça idealdir. Dona hassas bir bitki olması nedeni ile ekiminde mevsim koşulları çok önemlidir. Tohum 20 ile 25 cm aralıklarla ekilir. Karabuğday bitkisinin ekimi yapılırken dekara ortalama 5 kg tohum kullanılır. Eğer serpme ekim yöntemi yapılıyorsa 10 kg tohum yeterli olur. Bitki 2 cm derine ekilir. Genellikle yumuşak ve çorak toprakları seven bir bitki olan karabuğday ağır ve kireçli topraklarda yetişmeye uygun değildir. Karabuğday yatmaya meyilli bir bitkidir. Bu sebepten verimli toplara ekilmesi önerilir.
Karabuğdayın ekiminden sonra yetişme süresi 60 ile 100 gün içerisinde gerçekleşir. Özellikle çiçeklenme dönemi karabuğday için oldukça hassas bir dönemdir. Bitki o dönemde yaşanan yüksek sıcaklık değerleri ve don olaylarından olumsuz etkilenir. Çiçeklenme ve tohum verme dönemleri eş zamanlı ilerler. Hasat dönemine kadar çiçeklenme görülür.
Gübre isteği olan bitkilerden değildir. Az miktarda fosforlu ve potasyumlu gübre bitkinin ekiminden sonra yeterli olur. Toprağın fazla azotlu olması verimi düşürür.
Hasat dönemi karabuğday otu Haziran ayından Ağustos ayına kadar toplanıp kurutulur. Tohumu ise Eylül ve Ekime kadar toplanır. Kurutma işlemi ise kabuğu özel bir makina ile soyulduktan sonra yapılır.