Papatyagiller familyasına ait yaygın bir bitki olan karahindiba yaprakları yeşil, küçük sarı çiçekleri olan bir bitkidir. Gövdesi olmayan bu bitkinin yeşil yaprakları rozete benzer ve direkt kökten çıkmaya başlayarak kenarlara doğru yayılır. İri çiçekleriyle bilinen bitki ortalama 25 – 30 cm boyundadır. Çiçeklerinin içinde sarı ile beyaz renk arasında bir sıvı bulunur. Karahindibanın çiçeklerinin ömrü uzundur ve bu çiçekler dökülerek uzaklaşmaz. Aksine büzülür ve içe doğru kapanır. Bu esnada kupa yaprakları tarafından sarılır ve koni şeklini alır. Koni şeklini alan ve burada olgunlaşan tohumlar koni yapraklarının geriye doğru dönmesi sonucu tekrar ortaya çıkar.
Tohumların arka kısmında ortalama 2 cm boyunda bir sap ve bu sapların üst kısmında şemsiyeye benzeyen tüyler yer alır. Havanın rüzgarlı olduğu zamanlarda bu tüycükler çok uzak mesafelere kadar taşınabilir. Bu nedenle karahindiba bitkisine her yerde rastlamak mümkündür. Yabani olarak yetişmesinin yanında kültürü de yapılır.
İtalya ve Fransa’da özel olarak üretilir ve yetiştiriciliği yapılır. Türkiye’de ise hemen her iklim koşulunda görülmesi mümkün bir bitki türüdür. Kültürü yapılan karahindiba bitkisi yabanisine göre çok daha iri çiçeklere sahiptir. Ayrıca karahindiba bitkisinin yapraklarının da daha iri olduğu bilinir.
Karahindiba bitkisinin kökleri yılda iki kez Mart – Nisan ayları ya da Ağustos – Eylül ayları arası topraktan çıkarılır. Kökler topraktan itinayla çıkarıldıktan sonra yıkanır. Daha sonra kökler havadar ve bol güneşli bir mekânda havalandırılarak kuruması sağlanır.
Bitkinin yaprak ve çiçekleri de şifalıdır. Bu nedenle sağlık alanında sıkça değerlendirilir. Ancak köklerinde olduğu gibi asla güneş altında kurutulmaz. Mutlaka havadar ve gölge bir yerde kurutulmalıdır. Eğer aksi şekilde bir uygulama yapılırsa bu kısımların etken maddeleri güneş nedeniyle zarar görür. Kurutma zamanı iyi hesaplanmalı ve gereğinden fazla kurutma işlemi devam ettirilmemelidir. Eğer bitki uzun süre kurutulursa içeriğindeki eter yağlar uçacağından bitkiden tam anlamıyla yararlanılamaz. Buna ek olarak kurutulan kökler mutlaka kapalı paketlerde saklanmalı ve kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır.