Anavatanı Asya kıtası olan karanfil baharat olarak dünyanın birçok ülkesinde kullanılır. Karanfilin kurutulan çiçekleri ve kök kısımları ufak parçalar halinde ya da öğütülerek kullanılır.
Karanfilde mineral olarak kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, ve çinko bulunur. Vitamin olarak da C, B6, B12, A, E, D ve K vitaminlerini içerir.
Karanfil lezzet verici bir baharat olarak yemeklerde, tatlılarda, çeşitli içeceklerde kullanıldığı gibi sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Antibakteriyel özellikleri ile bakterileri öldürmede çok etkilidir. Kansere karşı korumada yararlıdır. Serbest radikallerin zararlı etkilerini gidererek yüksek oranda antioksidan ihtiva eder. Diyabet hastalarında insülin seviyesinin korunmasına yardımcıdır. İçerdiği flovonid nedeniyle kemik yoğunluğunun korunmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun dışında ağız kokularını giderir ve diş eti iltihaplarında antiseptik olarak kullanılır.
Karanfili satın alırken iyi bir şekilde kurutulmuş olmasına dikkat etmek gerekir. Eğer paket şeklinde satın alınıyorsa üzerindeki son kullanma tarihine bakmadan alınmamalıdır.
Karanfil Nasıl Saklanır?
Karanfil öğütülüp, toz haline getirilmemiş ise en fazla 2 yıl süre ile saklanmalıdır. Toz halinde olan karanfil de 6 ay süre içerisinde tüketilmelidir.
Karanfil cam kavanozlarda, yine sağlıklı materyallerden yapılmış ağzı kapaklı çelik ya da seramik saklama kavanozlarında saklanır. Saklandığı ortam serin olursa dayanıklılığı daha da fazla artar. Buzdolabının raf kısmında ağzı hava almayacak biçimde kapalı olarak saklanabilir. Bunun dışında ocağa ve güneş alan yerlere yakın olmayacak şekilde mutfak dolaplarında ya da kilerlerde saklanabilir. Karanfili bu şekilde saklamak nemlenerek küflenmesinin de önüne geçecektir.
Karanfilin keskin bir tadı ve kokusu vardır. Eğer tadıldığında bu hissedilmiyorsa bayatlamış demektir.