Anayurdu Endonezya olarak bilinse de günümüzde daha çok Afrika kıtasının doğusundaki kıtalarda yetiştirilir. Mersingiller familyasına aittir. Ülkemiz karanfil için uygun olmadığı için üretimi yapılmamaktadır. Ancak saksılarda üretimi yapılabilmektedir. Baharatlı yemeklerin vazgeçilmezleri arasındadır.
Kışın yapraklarını dökmez ve boyu 10-20 metreyi bulabilir. Yağmurlu ve sıcak havanın hakim olduğu bölgeleri sever. Sürekli yeşil kalan bitkilerdendir. Çiçekleri henüz açmamışken tomurcuk halinde iken toplanmaya başlanır. Toplanan tomurcuklar kurutulmaya bırakılır. Başta pembe renkli olan tomurcuğu kurudukça kahverengiye döner.
Bileşiminde ogenol adı verilen bir hidrokarbon, şahsilik asit ve karyofillin olarak adlandırılan bir çeşit uçucu yağ barındırır. Ayrıca A, C vitaminleri, demir, karbonhidrat, kalsiyum, potasyum, fosfor, protein sodyum bileşenlerini de içerir.
Karanfilin İnsan Sağlığına Etkisi Nedir?
Mide bulantısını bastırarak kusmaları önler. Karanfil tomurcukları sindirim sistemi uyarıcılarındandır. Gaz söktürür. Nefesin kötü kokusunu yok eder. Bunun için ağızda bir müddet çiğnenmesi gerekir.
Karanfil tomurcuğu ağrı kesici olarak da kullanılır. Hafif uyuşturucu etkisi vardır. Bu özelliği ile diş ağrısını kesmekte kullanılır. Ağrıyan dişin yanına karanfil tomurcuğu koyularak bir müddet beklenir. Bu işlem yerine hazır satılan karanfil yağı da kullanılabilir. Pamuk üzerine karanfil yağı dökülerek ağrıyan ya da çürük diş üzerine konulur.
Romatizma ve nevralji ağrıları içinde hafifletici özelliği vardır. Cinsel gücü artırarak cinsel isteksizliği azaltır. Mideyi çalıştırarak iştahı açar. Unutkanlığı engeller ve zihni açar. Sinirsel baş ağrıları için hafifletici özellik taşır. İshale karşıdır. Mikrop kırıcı özelliği bulunur. Hamile kalmayı kolaylaştırır. Antiseptik özelliktedir. Mantar enfeksiyonları, yanıklar, yaralar ve morluklar gibi bazı sorunlar için oldukça yararlıdır. Karanfil yağı kas spazmlarını gidermedede oldukça etkilidir.
Uzmanlar karanfilin akciğer kanseri ve cilt kanserini önlemede etkisinin büyük olduğunu düşünmektedir. Karanfil yağı kanı temizleyerek vücudun çeşitli hastalıklara karşı savaşmasında yardımcı olur. Ayrıca Tropikal Asya ülkelerinde uyuz, kolera, sıtma gibi hastalıkların tedavisnde kullanılır. Kan şekeri düzeyini kontrol ederek diyabetik hastalarına yardımcı olur. Karanfil yağı günümüzde sivrisinek kovucu olarak da kullanılmaktadır. Sentetik vanilyalarda ek madde olarak kullanılır.