Gülgiller familyasında yer alan, küçük beyaz çiçekli ağacın meyveleri olan ve taflan adıyla da bilinen karayemiş ağırlıklı olarak Doğu Karadeniz bölgesinde yetişir.
Karayemişin şeker hastalığı tedavisinde insülin hormonunu geliştirdiği bilinir. Bununla birlikte birçok hastalığa şifa veren bir meyvedir. Antioksidan içeriği ile kansere karşı koruyucudur. Sindirim düzenleyicidir. Hormonların gelişmesini sağlar. Hemoroid tedavisinde kullanılır. Dişleri korur. Demir eksikliğine karşı faydaları çoktur. Kemik yapısını kuvvetlendirir. Kasların sağlamlığını ve gücünü arttırır. Böbrek taşlarını düşürmede etkilidir. Düzenli kullanımda sakinleştirici etkisi vardır. Uykusuzluk sorununu giderir. Uzmanların son yıllarda yaptıkları araştırmalara göre karayemişin alzheimer hastalığında kullanılması önemli yararlar sağlar.
Bu kadar faydası olan karayemiş taze olarak tüketildiği gibi kurutulmuş olarak da kullanılır. Tazeyken kırmızı renkte olup olgunlaştıkça rengi kahverengiye döner. Çayı, şerbeti, kompostosu, marmeladı ve reçeli yapılarak tüketilir.
Karayemiş saklanırken dikkat edilmesi gerekenler
Karayemiş taze olarak buzdolabında saklanır. Ağzı kapalı durumda buzdolabının kapalı bölümlerinde, saklama kaplarında 5- 7 gün boyunca tazeliğini korur.
Kurutulmuş olarak saklandığı takdirde serin ve hava alan yerlerde muhafaza edilir. Cam kavanozlarda ya da teneke saklama kaplarında, ağzı kapalı olarak, çok fazla doldurulmadan, boşluk kalacak şekilde konulmalıdır. Ayrıca güneşten ve ısıdan da uzakta olmalı, nemli ve rutubetli ortamlarda bırakılmamalıdır.