Karayemiş taflan ve laz kirazı adıyla da bilnen bir meyvedir. Bir çok hastalığın tedavisinde önemli rol oynar. Yapısında bulunan vitamin ve minerallerden dolayı şifa deposu olarak sayılan meyve rutubetli bölgelerde yetişir ve boyu 15 metreye kadar çıkabilir. Yapraklarında şeker, tanen, kalsiyum ve oksalat mineralleri bolca bulunur.
Karayemişin taze yaprakları ile elde edilen su geleneksel olarak öksürük giderici, bulantı ve karın ağrılarını azaltıcı olarak kullanılır. Karayemiş Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa bölgelerinde doğal olarak yetişir. Türkiye’nin de Giresun, Trabzon, Rize, Ordu ve Samsun gibi yüksek dağlık bölgelere sahip illerinde yetişir.
Karayemişin Faydaları Nelerdir?
Zengin bir antioksidan kaynağı olan karayemiş bir çok hastalığın gelişmesini ve oluşmasını önler. Şeker hastalığı, mide ülseri, bağırsak tembelliği ve cilt hastalıkları gibi ciddi hastalıkların tedavisinde aktif rol oynar. Daha bir çok farklı soruna etki eden karayemişin diğer faydaları ise:
- Üreme hormonlarının gelişmesini destekler.
- Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar.
- Demir eksikliğine karşı takviye gıda görevi görür.
- Prostat problemlerine iyi gelir.
- Karayemiş meyvelerinin yenmesi sigaraya olan isteğin azalmasına yardımcı olur.
- Alzheimer hastalığına karşı iyi gelir.
- Diyabet hastalığında kullanılır.
- Doku ve cilt problemlerine iyi gelir.
- Vücuttaki hücrelerin yenilenmesini sağlar.
- Kansere karşı koruyucudur.
- Sabahları yenen meyveleri hemoroid sorununa iyi gelir.
- Meyvelerinin kaynatılması ile elde edilen su idrar söktürücü olarak görev yapar.
- Egzamaya karşı kullanılır.
- Çekirdeklerinin toz haline getirilip kullanılmasıyla bronşit sorunları giderilir.
- Mide spazmlarını önler, bulantıları keser.
- Tokluk hissi sağlar.
- Yüksek oranda C vitamini içermesinden dolayı bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
- Yüksek miktarda demir içermesi kemik sağlığı için iyidir.
Karayemiş Nasıl Kullanılır?
Faydaları oldukça fazla olan karayemişin kullanım şekilleri de oldukça fazladır. Popüler kullanım şekilleri arasında yapraklarından çay yapmak, meyvelerini tüketmek ve kaynatarak suyunu elde etmek bulunur. Karayemişin çayını hazırlamak için 1 bardak kaynar suya meyvelerinin kurusunu atmak yeterli olacaktır.
Karayemişin en yaygın kullanım şekli ise kuru meyvelerinin yenmesidir. Kuru meyvelerin etkilerinden yararlanmak için ise sabahları aç karnına 20 adet kuru karayemiş meyvesini ağızda çiğnenir ve üzerine 1 bardak ılık su içilerek tüketilir. Karayemişin önerilen miktarlardan fazla tüketilmesi zehirlenmelere yol açabilir, bu nedenle dikkatli şekilde önerildiği kadar kullanılmalıdır.