Kardiyovasküler egzersizler vücuda giren oksijen oranını artırarak kalbin oksijeni daha faydalı kullanmasına yardımcı olur. Kardiyo egzersizleri dolaşım ve solunum sistemine birçok avantaj sağlaması nedeniyle özellikle uzmanlar tarafından düzenli olarak yapılması önerilir. Kandaki oksijen seviyesini artırdığı ve kalbi güçlendirdiği bilinen kardiyo egzersizleri vücuttaki enerji dengesini sağlayabilmek için protein, karbonhidrat ve vitamin gibi tüm besin öğelerinin bulunduğu bir beslenme programından faydalanılması gerekir.
Kardiyo egzersizlerine ağırlık verenler yağ ve karbonhidrat ihtiyaçlarını kaliteli bir şekilde karşılamak zorundadırlar. Meyve ve sebzeler, baklagiller, zeytinyağı, fındık ve fıstık ezmesi, yumuta, somon gibi besinler kardiyo ile ilgilenen kişilerin beslenme programında olması gereken gıdalar arasında yer alır. Bu besinler sporcuların karbonhidrat ve protein ihtiyaçlarının kaliteli bir şekilde karşılamasına yardımcı olma özelliğine sahiptir.
Bisiklet, triatlon ve koşu gibi kardiyo egzersizleri ile çaışanların ise gereken enerjiyi sağlayabilmek amacıyla protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmeleri gerekir. Vücudun her besini aynı oranda sindirememesi nedeniyle doğru yiyecekleri doğru zamanda tüketmek büyük önem taşır.
Egzersiz Öncesi
Egzersiz öncesi sporcuların enerjiye ihtiyaç duyması nedeniyle vücuda enerji sağlayacak sağlıklı karbonhidratların tüketilmesi gerekir. Karbonhidratlı gıdalar içlerinde bulundurdukları yüksek lif oranları nedeniyle diğer besinlere göre daha uzun sürede sindirilirler. Bu yüzden miktarının ve zamanının iyi ayarlanmasında yarar vardır. Protein ve yağlar ise sindirimi en geç gerçekleşen besin grubunda yer alır.
Bu nedenle egzersiz öncesi uzak durulması gereken besin grubuna aitlerdir. Eğer egzersiz öncesi 1 saat ve daha az vakit varsa 1 porsiyon yağsız yoğurt, 1 porsiyon meyve ya da 1 avuç kraker gibi, az proteinli ve düşük kalorili atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Eğer egzersize başlamak için 3 saatten fazla bir zaman dilimi varsa ızgara tavuk, ızgara somon gibi ana yemeklerin yanına yoğurt, salata ve kepek ekmeği tüketilmesi tavsiye edilir.
Egzersiz Sonrası
Egzersizin ardından kaslar yorulur ve vücut enerji kaybeder, bu nedenle kaybedilen enerjiyi geri kazanmak amacıyla sağlıklı karbonhidratların yanı sıra protein oranı maksimum besinlerin tüketilmesi gerekir. Dengeli beslenmenin en önemli kuralı 4 saatte bir yemek yemektir. Eğer 4 saat önce yemek yenilmiş ise egzersiz sonrası bol protein ile beslenilmesi gerekir. Eğer son öğünün üzerinden 4 saat geçmediyse bir bardak süt ve tam tahıllı ekmek ile hazırlanan soğuk sandviç gibi sağlıklı atıştırmalıkların tercih edilmesi gerekir.