Kasımpatı çiçeği nedir, nasıl bakılır, ekimi nasıl yapılır? Öbür adı Krizantem olan Kasımpatı çiçeğinin çimlenmesi, aşk ve romantizm açısından manası ve hikayeleri ile ilgili bilgiler sunuyoruz…
Kasımpatı çiçekleri cenazelerde, aşk hikayelerinde ve platonik aşklarda sıkça geçmektedir. İçerisinde her daim bir hüznü ve gizemi barındırır. Papatyaların daha büyük ve daha renkli bir türü olduğu düşünülse de, aslında Kasımpatı çiçeği farklı ve özel bir çiçek türüdür.
Kasımpatı Çiçeği (Krizantem) Adını Nereden Alır? Anlamı ve Manası Nedir?
Her sene kasım ayında aniden her tarafta çıktığı için kasımpatı denilmiştir.
Bizde çiçekler sevgiyi ve güzelliği anlattığı için kasımpatının hüznü pek bilinmez. Bazılarına göre yas tutanlara daha iyimser olması ve onu avutmak için verilen bir çiçektir.
Yabancı ülkelerde özellikle de batıda kasımpatı çiçeğinin diğer bir adı da ölüm çiçeğidir. Zira bu çiçek ölümü çağrıştırır ve taziye, cenaze yada anma töreninde gönderilirmiş. Fakat Türkiye’de bu kültür yoktur. Bizde neşeyi temsil eder.
Diğer çiçeklerin solduğu ve öldüğü bir mevsimde doğan kasımpatı çiçeği aslında bu yönüyle umudu ve iyimserliği yansıtır.
Kasımpatı Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?
Biyolojik ismi Chrysanthemum olan diğer bir adı da krizantem olan kasımpatı çiçeğinin 30 civarında farklı türü bulunmaktadır ve papatyagiller ailesinin otsu ve yıllık bitki türlerinden biridir.
- Boyu 50 santim ile 150 santim arasında değişir.
- Çiçek başı büyük olur.
- Sarı, pembe ve beyaz renklerde olabilir.
Kasımpatı Çiçeğine Nasıl Bakılır?
Asla toprak ayırt etmeyen ve bakıcısına zahmet vermeyen bir çiçektir. Yarı gölge yada güneşli ortamlarda daha iyi büyür.
Kasımpatı çiçeğini ufak ufak budarsanız daha sağlıklı yetişir. Çünkü kurumuş veya zamanı geçmiş çiçekleri keserseniz, ancak o zaman bitki bütün gücünü diğer çiçeklere verebilir.
Ayrıca kasımpatı çiçeğini budayarak şiddetli sonbahar rüzgarlarından koruyabilirsiniz. Yaz mevsiminde ise dilediğiniz kadar uzamasına izin verebilirsiniz. En iyi budama zamanı mayıstır.
İster saksıda ister çiçek yataklarında kasımpatı ekebilirsiniz. Bu bitkiyi sıkça sulamak gerekir. Tohum ekme dönemi ocakta başlar martta biter.
Eğer saksıya dikecekseniz bitkinin çiçekli dönemini beklemeniz daha iyi olur. Yani kasımpatı çiçeğinin çiçeklenme ayları olan haziran, temmuz ve ağustos aylarını bekleyiniz.
Bu bitki oldukça çabuk ve kolay bir şekilde çimlenir. Dertsiz bir bitkidir ve ekstra bir çaba göstermenize hiç gerek oktur.
Kasımpatı Çiçeği Çimlenmesi
Kasımpatı çiçeklerini çoğaltmak için tohum kullanılır. Öncelikle nemli çimlendirme torfunun üzerine kasımpatı tohumlarını ekin ve 1 santim kalınlığında elenmiş olan torf serperek tohumların üstünü kapatın.
Dilerseniz toprağın nemini almak için üzerine plastik ve şeffaf bir jelatin kaplayabilirsiniz.
Sıcaklığın yaklaşık 18 derece ile 21 derece arasında olması gerekir. Aşağı yukarı iki yada üç hafta sonra çimlenme gerçekleşir. Filizler görülünce dilerseniz geniş bir saksıya dikebilirsiniz.
Krizantem Çiçeğinin Efsanevi Hikayeleri
Aşk hikayesi:
Sevdiği kıza kavuşamayan, hatta görmesine bile izin verilmeyen aşık bir adam, sevdiği kızın dadısı aracılığıyla ona not gönderme fırsatı yakalamış. Böylece ormana giderek oradaki en güzel çiçek olan kasımpatı çiçeğinin üzerine Seni Seviyorum notu yazıp her gün dadısı kanalıyla sevgilisine mesaj yollarmış. Ölene kadar da bu böyle devam etmiş.
Kıskançlık hikayesi:
Biraz daha mitolojik yönüyle öne çıkan bu efsaneye göre genç ve güzel bir kız ormanda geziye çıktığında çok yakışıklı bir delikanlının kasımpatı çiçeğini öptüğünü görmüş. Adamın dudaklarındaki sıcaklığı hissetmek için o da eğilip çiçeği öpmüş ama kasımpatı çiçeği kıskançlığından ötürü güzel kızın bütün kanını emerek onu öldürmüş. Bundan dolayı genç kızı kasımpatı çiçeğinin yanına gömmüşler. Daha sonraları pişman olan kasımpatı çiçeği her bahar çok sayıda çiçek açarak yaprakları mezarının üzerine dökermiş.