İçerdiği vitamin ve minerallerle çok önemli bir sağlık kaynağı olan kavun, yaz mevsiminde yaygın olarak bulunabilir. Kavunda bulunan su yüzdesi çok fazla olduğu için serinletici ve susuzluk gidericidir.
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu: Makula dejenerasyonu retinayı etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalıkta hastanın görüşü zamanla bozulur ve bulanıklaşır. İleri safhalarda koyu noktalar oluşmaya başlar ve noktalar gitgide büyür. Kavunda bulunan zeaxanthin adlı antioksidan zararlı mavi ışınları filtreler. Böylece göz sağlığında önemli bir rol oynar ve gözü makula dejenerasyonunun olası etkilerinden korur. Ayrıca günde 3 porsiyondan daha fazla tüketilen tüm meyvelerin yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini ve ilerlemesini azatlığı bilinir.
Kanser: Beta-keroten bakımından zengin olan kavunun prostat kanserine karşı oldukça faydalı olduğu bilinir.
Astım: Belli besin gıdalarını fazlaca tüketen insanlarda astım oluşma riski daha azdır. Bu besinlerden birisi kavun, balkabağı, havuç gibi sarı ve turuncu meyvelerde ve ıspanak ve lahana gibi sebzelerde bulunan beta-karotendir. Ek olarak, C vitamini astımı önleyen önemli bir diğer besindir. Beta-karoten ve C vitamini ise kavunda bolca bulunduğu için bu meyvenin tüketimi astım riskini azaltır.
Kan basıncı: Kavunda bulunan tüm lif, potasyum, C vitamini ve kolin içeriği kalp sağlığı için yararlıdır. Potasyum bakımından zengin gıdalar tüketmek kan basıncı azaltır. Bu yüzden yüksek kan basıncının tedavisinde gerekli miktarda potasyum almak sodyum alma miktarını azaltmak kadar önemlidir. Potasyum kavundan başka ananas, domates, ıspanak ve muzda bulunur. Potasyum ayrıca felç riskini azaltır; kas kütlesi kaybını önler; kemiklerin mineral yoğunluğunu korur ve böbrek taşlarının oluşumunu en aza indirir.
Sindirim: Kavun hem lif hem de nem bakımından zengin olduğu için hazımsızlığın önüne geçer. Aynı zamanda sindirimi düzene sokarak sağlıklı bir sistem geliştirir.
İltihap: Kavun oldukça önemli ve çok amaçlı bir besindir. Uykuda vücuda yardım eder; kas hareketlerine, öğrenmeye ve hafızaya yararlıdır. Ayrıca hücre zarlarının şekillerini korumalarına yardımcı olur; sinir sinyallerinin taşınmasını destekler ve kronik enfeksiyonu azaltır.