Ağacı 10 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen dikensiz ve tüysüz bir ağaç türüdür. Bu ağaç genellikle Akdeniz’e yakın ülkelerde bulunur. Ülkemizde kayısı üretimi deyince akla Malatya ve çevresi gelir. Özellikle yaş kayısı üretiminde Türkiye oldukça ileri seviyededir. Türkiye içerisinde fazlaca tüketilmesine rağmen üretilen kayısının büyük bir bölümü dışarıya ihraç edilir.
Kayısı meyvesi oldukça sevilen meyveler arasında yer alır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde insanlara önemli faydalar sağlar ve doktorlar tarafından düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Kayısının İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?
- Kayısının yapısında yüksek oranda A, C ve P vitaminleri bulunur. A vitamini göz, saç ve cilt sağlığı açısından son derece önemli bir vitamindir. C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendiren, antioksidan özellikler gösteren bir vitamin çeşididir. Böylelikle insanlar hastalıklara karşı daha dirençli olur. Özellikle üst solunum yolları problemleri için C vitamini oldukça faydalı olur. İçeriğinde bulunan P vitamini de C vitamini ile benzer özellikler gösterir. P vitamininin en büyük özelliği kılcal damar geçirgenliği arttırmasıdır. Kılcal damarlar üzerinde etkili olarak yırtılmaları ve kanamaları engeller.
- Vitaminlerin yanı sıra kayısı demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, bakır, manganez gibi mineralleri içerir.
- Kayısının besleyici ve iştah açıcı özellikleri bulunur. Kalori değerlerinin yüksek olmaması da kilo almak istemeyenler için önemli bir avantajdır.
- Yapısında bulunan demir sayesinde kansızlığa iyi gelir.
- Vücuttaki zararlı maddelerin dışarıya atılmasında destek olur. Yapısında bulunan bileşenler sayesinde kanser riskini azaltıcı etkileri bulunur.
- Cilt sağlığı için de kayısı tüketilmesi tavsiye edilir. Cildin beslenmesine, nemli olmasına ve yumuşamasına yardımcı olur.
- Fiziksel ve zihinsel yorgunluğun geçmesini sağlar. Böylelikle insanların daha dinç ve güçlü olmalarına yardımcı olur.
- Sinirlerin sakinleşmesini sağlar. Uyku problemi olanlara kayısı önerilir.
- Vücuttaki yaraların iyileşme sürelerini hızlandırıcı etkileri bulunur.