Ruhsal hastalıklar, hafif derecede rahatsız edici olandan tamamen zayıflatan şiddette değişir. Ne yazık ki, ne dereceye kadar olursa olsun, pek çok psikiyatrik bozukluğu, özellikle şizofreni hastalığını etkili bir şekilde tedavi etmenin birkaç yolu vardır.
Evet, yüksek yağlı, düşük karbonhidratlı keto diyeti, tehlikeli yan etkilere sahip kısmen etkili ilaçlar ile tedavi edilen bir hastalıktan muzdarip milyonlarca insan için bir çözüm olabilir. Buna ek olarak, bu diyet ile manik depresyon, majör depresif bozukluk, anksiyete, otizm ve DEHB de dahil olmak üzere çeşitli zihinsel bozuklukların tedavi edildiğini görülmektedir.
Şizofreni: Tipik olarak hem ilaç hem de psikoterapi ile tedavi edilen psikotik bir hastalıktır. Bazen sanrısal bozuklukla karıştırılır, ama şizofreninin başka tanı semptomları olan biri sanrısal bozuklukla teşhis edilemez çünkü sanrılar şizofreninin bir belirtisi olabilir.
Depresyon ve Anksiyete: Depresyon ve anksiyete , çok sayıda insanın yaşadığı duygudurum bozukluklarıdır. Aynı kişi tarafından deneyimlenebilir ve geleneksel olarak bireysel ilaçlar, psikoterapi ve / veya danışmanlık ile tedavi edilir.
Ketojenik Diyet ve Şizofreni
Bilimsel literatüre geçmiş bir çalışmada 70 yaşındaki bir kadının 17 yaşında iken şizofreni tanısı konulduğu belirtilmiştir. Kendi hatıralarına göre, yedi yaşından beri neredeyse her gün bir tür halüsinasyon gördü. Çalışmadan önceki 5 yıl içinde psikoz ve çoklu intihar girişimi semptomlarının kötüleşmesi nedeniyle altı kez hastaneye yatırılmıştı ve aynı anda altı güçlü psikotrop ilaç kullanıyordu. Şizofreniye ek olarak, obezite, obstrüktif uyku apnesi, GÖRH , inkontinans ve glokom tanısı ile konuldu. Bu diğer çeşitli rahatsızlıklar için her gün ek yedi ilaç daha kullanmasına neden oldu.
Doktoru, yüksek yağlı, çok düşük karbonhidratlı bir diyet rejimini (günde 20 gramdan fazla karbonhidrat içermeyen) izlemeyi önerdi. Takip eden 19 gün sonra, doktoruna, 63 yıldır kendisini rahatsız eden halüsinasyonlara sahip olmadığına dair bilgi verdi.
Bu gibi sonuçlardan sonra, araştırmacılar ketojenik diyeti şizofreni rahatsızlığının doğal ilaçlarından biri olarak test etmek için ilerlemeye odaklanmaya başladılar. Bu yeni akım, 2015 yılında yayınlanan bir araştırma çalışmasıyla başladı. Bu çalışmada keto diyetindeki hayvanlar, standart (kontrol) diyetindekilerden daha az ağırlık taşıyordu ve hepsi de bu modelde görülen “patolojik davranışlarda” bir düşüş yaşadı.
Sonuç: Ketojenik diyet şizofreniyi tedavi edebilir mi? Şu an için cevap, en azından bazı hastalarda bunu yapabildiğini öne süren son derece ümit verici bazı sonuçların var olmasıdır.
Ketojenik Diyet ve Anksiyete
Anksiyeteye gelince, ketojenik diyet yoğun olarak araştırılmamıştır. Bununla birlikte, birkaç ilgili çalışma bu alanda yer almaktadır.
2016 yılında yayınlanan bir araştırma çalışmasında, sıçanlara ekzojen keton takviyeleri vererek “anksiyete ile ilişkili davranışın azalması” şeklinde ketozun indüklendiği bulunmuştur. Sonuçlar, keton takviyelerinin ketoz yoluyla anksiyeteyi azaltmak için olası bir yöntem olabileceğini gösterdiğinden daha fazla araştırma yapılması gerektiğini öne sürdüler.
Ketojenik Diyet ve Depresyon
İlginç olarak, depresyon ve epilepsi birbirleri ile bağlantılıdır. Bu belirgin korelasyon nedeniyle, araştırmacılar ketojenik diyetinin depresyon için yararlı olup olmadığını merak etmeye başlamıştır, çünkü epilepsi semptomlarını etkili bir şekilde yönetmektedir.
Hiçbir insan denemesi tamamlanmadı ve hayvan araştırmaları her zaman insanlar için birebir aynı sonuçları vermeyebilir. Ancak, hamile fareler üzerinde yapılan deneyde yeni doğan yavruların depresyon belirtileri geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir.
Buna ek olarak, başka bir kontrollü çalışma, sıçanlarda bu kez, ketojenik diyet üzerindeki depresif sıçanların, diğer gruptakilerden daha hareketli olduklarını ve diyetin antidepresan bir etkiye sahip olduğunu gösterdiler.