Kimyon tohumu en çok yemek pişirme işleminde kullanılır, ancak bunların farkında olmanız gereken bazı şaşırtıcı sağlık yararları da vardır.
Kimyon Tohumu Nedir?
Bu bitki ayrıca meridyen rezene veya Farsça kimyon olarak adlandırılır. Bitkinin kökleri yenebilir, ancak çoğu insan, büyüklüğü ve dokusunun bir sonucu olarak yanlışlıkla tohum denilen kimyon meyvesini kullanır. Kimyon tohumları çok aromatiktir ve güçlü bir anason benzeri tada sahiptir, bu da lahana turşusu ve harissa gibi lezzetli yemeklerde popülerdir.
Modern zamanlarda, kimyon tohumu en çok çavdar ekmeğinden hamur topaklarına ve keklere kadar pişirme tariflerinde kullanılır. Genellikle rezene ile karşılaştırılırlar ve her ikisi de tatta belirgin bir farklılık olmasına rağmen, diğeri için iyi bir ikame yaparlar. Rezene çok ağır bir meyanköküdür, kimyon ise daha fazla acı ve narenciye notuna sahip olur.
Yemeklik baharat olarak kullanılmasına ek olarak, bu tohumlar, aquavit, İskandinavya likörü ve tatlı bir Rus likörü olan kummelin için önemli bir bileşenidir.
Kimyon Tohumunun Sağlık Faydaları
Kimyon esas olarak birçok sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Kimyon tohumunun özellikle sindirim sistemi üzerideki sağlık faydalarını aşağıda okuyabilirsiniz.
IBS’yi Rahatlatır: Yutulduğunda, bu tohumlar mide ekşimesini, şişmeyi ve kabızlığı azaltabilir ve topikal olarak, bu tohumlardaki aktif bileşenlerin IBS (İrritabl Bağırsak Sendromu) semptomlarını ve iltihaplanmayı hafiflettiği gözlemlenmiştir.
Uykuyu İyileştir: Kimyon tohumlarından hazırlanan çay , astım etkilerini azaltmaya ve uykuyu arttırmaya yardımcı olur . Bunun nedeni, beyindeki nörotransmitterleri etkileyebilen ve gevşemeye neden olan yüksek magnezyum içeriğidir.
Menstrual Rölyef: Kimyon tohumları adet krampları için ağrı giderici bir tonik olarak popüler bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda anne sütü üretimini teşvik edilmesine yardımcı olur.
Kilo Verme: Kimyon tohumu özü, kilo vermenize yardımcı olan popüler bir diyet aracıdır çünkü lif, kendinizi tam olarak tok hissetmenize yardımcı olur ve fazla atıştırmayı veya aşırı yemeyi azaltır.
Kalp Sağlığı: Kimyon tohumu, yüksek lif içeriği nedeniyle kardiyovasküler sistemdeki kolesterol seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek antioksidan ve potasyum içeriği ile birlikte kalp sağlığı için büyük bir destek ekidir.
Kan Basıncını Düşürme: Potasyum açısından zengin olan kimyon kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Cilt Bakımı: Kimyon tohumunun özünü içeren esansiyel yağlar, yüksek konsantrasyonlu antioksidanlar içerir ve cildin serbest radikallerle savaşmasına ve kırışıklıkların görünümünü azaltmasına yardımcı olur. Bu cilt elastikiyetini korumaya yardımcı olur ve cildin daha genç görünmesini sağlar.
Kemik Sağlığı: Kimyon tohumları, kemik sağlığını ve kemik yoğunluğunu artırmaya yardımcı olur. Bu, içinde çinko ve kalsiyum varlığına bağlıdır.
Kimyon Tohumu Kullanımları
Günlük diyetinizde kimyon tohumlarını eklemenin birkaç farklı yolu vardır.
- Ekmek veya kek ya da bir şekilde bir tatlandırıcı olarak sebze ve et yemeklerinin içine baharat olarak ekleyin.
- Ayrıca salataların üzerine serpilir. Bu keskin bir baharat olduğunu unutmayın.
- Kimyon çayı, doğrudan ciltte veya ağrı / iltihap bölgesinde sıcak bir sarma olarak kullanıldığında popüler bir tıbbi yöntemdir.
- Ayrıca doğal diş macunu ve ağız tazeleyicilerin ek maddesi olarak kullanılabilir.
- Losyonlar, parfümler ve sabunlar çoğunlukla kimyonun tohumlarından elde edilen bir koku olarak kullanılır.
Kimyon Tohumunun Yan Etkileri
Kimyon tohumları aşağıdakileri içeren yan etkilere sahiptir:
- Kimyon tipik olarak mide ekşimesini hafifletirken, bazı insanlarda aslında mide yanmasına neden olabilir.
- Fazla bir doz kanamaya veya erken doğum / düşüklüğe neden olabilir. Yani hamile olan veya emziren kadınlar tıbbi olarak kimyon tohumlarını kullanmamalıdır.
- Aşırı alım ayrıca karaciğer hasarına da neden olabilir.
- Kan basıncı üzerindeki etkisi ve kan inceltici işlevi nedeniyle, planlı ameliyattan en az iki hafta önce kimyon tohumlarını almayı bırakın.