Yüksek oranda protein içermesinin yanında kırmızı et, B kompleks vitaminleri, çinko, demir ve manganez açısından oldukça zengin bir besindir. Birçok farklı pişirme tekniğiyle hazırlanarak tüketilebilen kırmızı et, uygun olmayan koşullarda saklandığında ise kısa sürede bozulur ve bu şekilde tüketildiğinde besin zehirlenmelerine yol açabilir. Sağlıklı olmasının yanında kırmızı etin doğru koşullarda saklanması lezzetini de etkiler.
Kırmızı Et Nasıl Saklanır?
Kırmızı et henüz çok tazeyse bu durumda hızlı şekilde soğuyarak sertleşmesinin engellenmesi için etin 5-6 saat kadar dışarıda bekletilerek dinlendirilmesi ve bu şekilde ortam sıcaklığına yavaş yavaş gelmesi sağlanmalıdır.
Kırmızı etin daha lezzetli ve daha yumuşak olması içinse ikinci bir dinlendirme işlemi yapılabilir. Bunun için etler ortam sıcaklığına geldikten sonra bütün halde ya da parçalanarak, birbirlerine temas etmeyecek şekilde ve 1-2 derece aralığındaki bir soğutucuda saklanmalıdır. Bu ikinci dinlendirme inek etleri için 5-7 gün, koyun etleri içinse 7-15 gün arasında olmalıdır. Dana etlerinin ise bu işleme tabi tutulmasına gerek yoktur.
Dinlendirilmiş kırmızı et buzdolabında saklanabilir. Eğer et iri parçalar halinde ise buzdolabı içerisinde uygun bir yere asılarak ya da ince telli, ızgara şeklindeki raflarda ve üzeri açık şekilde 3-4 güne kadar saklanabilir. Eğer et küçük parçalar halinde ise buzdolabında üstü açık şekilde saklanmalı ancak bakteri üremesi küçük parçalardan dolayı daha hızlı olacağından dolayı saklama süresi 8-10 saati geçmemelidir.
Kıyma haline getirilmiş et ise mümkünse bekletilmeden hemen tüketilmeli, buzdolabında bekleyecekse de bekletilme süresi 4-5 saatten fazla olmamalıdır. Eğer et buzdolabında daha uzun süre saklanmak ya da yumuşatılmak isteniyorsa et bir kaba koyulmalı ve kaba etin üzerini örtecek şekilde sıvı yağ eklenmelidir. Bu şekilde et buzdolabında 5-7 güne kadar saklanabilir ve yağda saklanan et yumuşar. Pişmiş etin ise buzdolabında saklanma süresi 1,5 günden fazla olmamalıdır.
Kırmızı etin çok daha uzun süre saklanması için derin dondurucular kullanılabilir. Derin dondurucuda saklanacak olan etlerin çok kalın olmayacak şekilde dilimlenmiş ya da parçalanmış olması gerekir. Kalın parçaların iç kısımları daha uzun sürede donacağından bu süre zarfında bakteriler ette hızlı bir şekilde üreyebilirler.
Kırmızı et isteğe göre kuşbaşı, şinitzel, biftek, pirzola, rosto veya kıyma haline getirilerek ya da haşlandıktan sonra suyu süzülerek dondurucuda saklanabilir. Etler, birer pişirimlik porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere koyulmalı ve poşetlerin havaları iyice boşaltıldıktan sonra dondurucuya yerleştirilmelidir. Etler donana kadar mümkünse dondurucuya yayılarak koyulmalı ve donma tamamlandıktan sonra istifleme işlemi yapılmalıdır. Uygun şekilde dondurulan koyun etleri 4-8 ay arasında, dana etleri 6-10 ay arasında ve sığır etleri 8-12 ay arasında dondurucuda saklanabilir. Dondurulan kıymanın saklanma süresi ise 3 ay kadardır.
Donmuş Et Nasıl Çözdürülür?
Dondurulmuş kırmızı etin çözdürülmesi ise buzdolabının soğutucu bölmesinde bekletilerek yapılmalıdır. Etin oda sıcaklığında ya da sıcak suda bekletilerek çözdürülmesinde bakteriler hızla çoğaldığından bu yöntemler sağlıklı değildir. Çok acil durumlarda et hemen pişirilecekse uygun program seçimi yapılarak et mikrodalga fırında da çözdürülerek kullanılabilir.