Antioksidan içerikleri ve vitamin değerleriyle kışın yetişen sebzeler önemlidir. İçerdiği yararlı bileşenlerle kış sebzeleri, vücudu hastalıklara karşı korur ve güçlü tutar. Genel olarak evde, balkonda ya da bahçede yetiştirilmeleri mümkündür.
Taze Soğan: Hafif, tınlı, killi ve besin yönüyle zengin topraklarda verimli yetişir. Baş bağlama aşamasında yaklaşık 21 derece sıcaklık ister. Aşırı soğuklar soğanların verimini düşürür.
Karnabahar: Genel olarak tüm toprak çeşitlerinde yetişmesine rağmen, besin değeri yüksek topraklarda verimi artar. Fide evresi dışında sıfır derecenin altındaki sıcaklıklara dayanıklı değildir.
Turp: Nemli ve humuslu topraklarda yetişmesi uygundur. Düzenli sulama yapmak, yetişmesinde önemli etkendir.
Havuç: Geçirgen, gevşek, rutubetli ve humuslu topraklar, havuç yetiştiriciliği için uygundur. Sıcaklığın yüksek olması yetiştiriciliği olumsuz etkiler.
Pazı: Nemli ve killi topraklar yetiştiricilik için ideal toprak çeşitleridir. Sıcaklık şartlarına karşı toleransı yüksek bir sebzedir.
Ispanak: Serin iklim sebzesi olan ıspanağı tüm toprak tiplerinde yetiştirmek mümkündür. Asit değeri düşük killi topraklar, verimin yüksek olduğu toprak çeşirtleridir. Soğuk hava şartlarına karşı dayanıklıdır.
Lahana: Toprak seçici özelliği olmamasına rağmen tınlı, kumlu ve ağır kalkerli topraklarda iyi yetişir. Serin hava şartlarını seven bir sebzedir.
Pırasa: Serin iklim sebzesidir ve uygun yetiştirilme sıcaklığı ortalama 15-20 derecedir. Humus ve nem oranının yüksek olduğu tınlı killi topraklar yetiştiriciliğe en uygun toprak çeşididir.
Brokoli: Yetiştirilmesi için en uygun sıcaklıklar yaklaşık 15-17 derecedir. Gevşek, ağır bünyeli toprak çeşitleri dışındaki topraklar, yetiştiricilikte kullanılır.
Kereviz: Kumlu ve yaklaşık 7 pH değerinde olan topraklarda iyi yetişir. Toprağın humus miktarının fazla olması ve yetiştiriciliğin gölgede yapılması verimi artırır. Sebzenin optimum sıcaklık isteği yaklaşık 15 ila 20 derecedir.
Bakla: Tınlı killi, su tutma kabiliyetinin ve besin değerlerinin yüksek olduğu topraklarda iyi yetişir. Yağış ve rutubet sebzenin verimini artırır. Toprağın pH değerinin yaklaşık 7 olması uygundur.
Pancar: Rutubetli, kaymak bağlamayan ve su tutma kabiliyeti yüksek topraklar, ideal yetiştiricilik için uygundur. Serin iklim sebzesi olmasına rağmen sert hava şartlarından olumsuz yönde etkilenir.
Patates: Nemli ortamları seven patates, daha çok ılıman iklim koşullarında yetiştirilir. Nemli ve gevşek toprakta üretimi yapılır.