Maydanozgiller familyasında yer alan kişniş kültürel olarak aşotu, coriandre, coriander, kişnişotu ve kişniç olarak adlandırılır. Kişniş bir yıllık bir bitkidir. Genel olarak 30 ile 80 cm arasında bir boya sahiptir. Kendine özgü aromalı bir kokusu olan kişniş Türkiye’de en çok Akdeniz bölgesinde görülür. Kişnişin yetişme dönemi ise yaz mevsimi ve sonbahar aylarını kapsar.
Kendi başına yemek yapımında kullanılan kişniş aromatik kokusu ile çeşni olarak da yemeklerde yer alır. Kişnişin saklanması için iki yöntem vardır. Bunlardan ilki kurutup tohumunun saklanmasıdır. İkinci yöntem ise salamura yapıp buzdolabında saklanılmasıdır.
- Kişniş Ağustos ve Eylül ayları arası olgunlaşır. Olgunlaştıktan sonra toplanan bitkinin saklanması için kurutulur. Kurutulma işlemi gölgeli ve havadar bir yerde gerçekleştirilir. Kuruyan kişnişin tohumları sallandıkça dökülür. Kişniş tohumları bir kavanoza konularak güneşten uzak serin bir yerde muhafaza edilir. Kişniş tohumunun toz halde saklanması da mümkündür. Fakat toz halde saklanan kişniş tohumu aromatik kokusunu kaybeder.
- Kişnişin salamura yapılması için en uygun dönem Eylül ayıdır. Bunun için önce kişniş ayıklanır. Bol su ile yıkanan kişniş ince bir biçimde kıyılır. Daha sonra tuzlanarak 2 saat bekletilir. Tekrar yıkanıp suyu sıkılan kişniş küçük cam kavanozlara sıkıca yerleştirilir. Aralarına ise parça tuzlar serpilir. Kişniş bu sayede buzdolabında 2 yıl süre ile saklanır.
0 Yorum