Kişniş otu, beyaz renkte çiçekleri olan, yumuşak ve tüysüz bitkileri olan, 60 cm kadar boylanabilen, rutubetli yerlerde yetişen şifalı bitkilerden bir tanesidir.. Sabit ve uçucu yağ, tanen, nişasta ve şeker içerir. Tohumları kurutularak baharat ve ilaç olarak kullanılan kişniş otunun, yaprakları ve kökleri de baharat olarak kullanılabilmektedir. Bir çok hastalığın şifasında kullanılmaktadır.
Kişniş yaprakları, C vitamini, K vitamini ve protein açısından oldukça zengindir. Ayrıca az miktarda kalsiyum, fosfor, potasyum, tiamin, niasin ve karoten içinde barındırmaktadır.
Kişniş Otunun Faydaları
- Cinsel gücü ve isteği arttırıcı özelliği vardır.
- Sinirsel olan baş ağrılarını keser.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Baş dönmesini engeller.
- Doğumu kolaylaştırır.
- Sindirim sistemini güçlendirir.
- Karın ağrılarını giderir.
- Aybaşı kanamalarını düzenler.
- Kusmayı ve isteğini önler.
- Kalbe güç ve kuvvet verir.
- Kalp çarpıntısını giderir.
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Ağız yaralarına karşı faydalı gelir.
- Romatizma ve gut hastalığına iyi gelir.
- Bağırsak gazlarını giderir.
Kişniş Otunun Kullanımı
Kişniş otu genellikle baharat olarak kullanıldığı gibi tohumları ezilip suda kaynatılarak çay yapılabilir. Bunun için 40 gr ezilmiş tohumu, 1 litre sıcak suyun içerisinde kaynatıp demlenmesini bekleyiniz. Demini aldıktan sonra kullanıma hazırlayabilirsiniz.
Kişniş Hafızayı güçlendirir: Kişniş içerisindeki yüksek antioksidan miktarı ile kandaki toksinleri temizleyerek kalbin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Daha sağlıklı çalışan bir kalp kanın tüm vücuda rahat ve dengeli pompalanmasını sağladığından dolayı kan ve kan içerisindeki oksijenler beyine daha fazla ulaşacak, beyin hücrelerinin yenilenme hızı ve korunma gücü artacağından hafıza için kişniş faydalıdır.
Kişniş mideyi iyileştirir: Vücuda girebilecek tüm tehlikeli virüs, bakteri ve mantarlara karşı kişniş içerisinde bulunan antioksidan yapıyla vücuttaki antikorların gücünü artırır ve mide hastalıklarına neden olan mikropları kısa süre içerisinde yok ederek mideye fayda sağlar. Daha sağlıklı bir şekilde çalışan mide ile birlikte sindirim sistemindeki bozuklukların önemli bir kısmının önüne geçilmiş olur.
Kişniş tüketildiğinde iştah açar: Kişniş zengin besin ögeleri ile birlikte vücudun tüm mineral ve vitamin isteğine karşılık vererek organizmaları uyarır ve iştah açıcı bir özelliğe kavuşturur. İyileşmek ya da daha güçlü olan organizmalar besin takviyesi isteyeceğinden, açlık olarak bunu bize hissettirir ve iştahımız da artış yaşanır. Tam da bu nokta da dengeli ve sağlıklı beslenme ile genel sağlığımızı üst noktalara getiren kişniş çok faydalıdır.
Kişniş cinsel gücü artırır: Kişniş bitkisi vücuttaki tüm organizmaların dengeli ve sağlıklı beslenmesini sağlamasının yanı sıra özellikle de ilerleyen yaşlar ile birlikte gelen cinsel iktidarsızlık ya da cinsel isteksizlik gibi konularda vücuda uyarıcı etki yaparak eski formunuzu kazanmanız için faydalı olur.
Kişniş sık görülen adeti düzenler: En eski çağlardan beri kadınlarda adet düzenleyici olarak kullanılan kişniş bitkisi, kadınların hormonal düzenlerini sağlayarak sık adet problemlerini gidermektedir. Bu nedenle kadınlar için kişniş faydalı olmaktadır.
Kişniş cilt hastalıklarına iyi gelir: Kişniş bitkisi içerisindeki özel maddeler ile birlikte cildin yenilenmesini hızlandırır ve cildi oluşturan hücrelerin daha sıkı yer almasını sağlamaktadır. Ayrıca kişniş içerisinde, linoleik, cineol, ve anti artrit etkiler bulundurduğundan dolayı ciltte bulunan mantar ya da egzama gibi hastalıklara karşı cildi korur ve fayda gösterir.