Anavatanı Avrupa, Asya ve Ön Asya’dır. Dioskorides yaprak ve kök suyunu kullanmıştır. Matthiolus kök ve yapraklarının suyunun boyun tutulmasında kullanıldığını yazmıştır.
Tıbbi Nitelikleri: Kan temizleyici, yara tedavi edici.
Kullanıldığı Yerler: Öksürük, safra kesesi, yara.
Botanik: Akdeniz ve Ege bölgesi dışında Anadolu’da oldukça yaygın yetişir. Kazık köklü bitki iki yıllıktır ve boyu 2 m’ye ulaşır. Gri tüylü yaprakların kenarları dikenlidir. Az dallı olan gövde dikenlerle kaplıdır. Çiçek tabanı arı peteği gibidir, her boşlukta kırmızı bir çiçek vardır. Temmuz ağustos aylarında çiçek açar.
Nelerinden Yararlanılır: Bitkinin toprak üstü bölümünden ve kökünden yararlanılır.
Toplanması ve Saklanması: Çiçekli bitki yerden birkaç cm yukarıdan kesilerek toplanır. Küçük demetler halinde gölge, havadar yerlerde asılarak çabuk kuruması sağlanır. Kökler baharda topraktan çıkarılır, çok iyi temizlenir, gölge, bol hava akımlı yerlerde asılarak kurutulur. Kuruyan gövde veya kökler ince kıyılarak sıkı kapanabilen kaplarda, nemsiz yerlerde saklanır.
Kokusu ve Tadı: Kendine özgü bir kokusu ve tadı vardır.
Yan Etkileri: Herhangi bir yan etkisi yoktur.
Bitkiden Yararlanma Yöntemleri:
Çay: 1 çay kaşığı bitki veya köke 150 ml su eklenir, 10 dk demlenip süzülür. Dolu 1 çay kaşığı toz kök 3,2 g’dır. Günde 2-3 çay fincan tatlandırılmadan içilir.
Su: Taze bitki, kök veya tüm bitkiden preslenir. Günde 2 yemek kaşığı, 4’e bölünerek içilir.
İçindeki Bazı Maddeler: Alkaloitler, eskulin, flavon glikozit, tanen, acı madde. Ciltteki leke ve çıbanlara taze preslenmiş suyu sürülür, suyunun içilmesi de önerilir.