Asıl adı Agaricus Bisporus olan kültür mantarı kültür ortamında yetişir. Şapkalı mantar olarak da anılır. Mantarın yenen kısmı şapkasıdır.
Mantar yüksek oranda protein içerdiği için oldukça besleyicidir. Tüketirken zehirlenmelere karşı dikkat edilmesi gerekir. Güvenilir, özel yetiştirme yapan yerlerden alınmalıdır. Ambalajlı kutular tercih sebebi olmalıdır. Mantarın çiğden tüketilmesi zehirlenme riskini tetikler. Kişi zehirlendiğini mide ve bağırsak da başlayan rahatsızlıktan anlar.
Kültür mantarı işerisinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunur. A, D, B ve K vitaminleri yönünden zengin olan mantarın içerdiği mineraller ise; kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır içerir. Kültür mantarı zengin bir lif kaynağıdır.
Kültür Mantarının Faydaları
- İçerdiği çinko sayesinde cildi güzelleştirirme etkisine sahiptir.
- Yaraların hızlı iyleşmesini sağlar.
- Anemi hastalığına faydaldır.
- Şeker hastaları için oldukça besleyicidir.
- Kanser ilaçlarının üretiminde kullanılır.
- İçerisinde bulunan aminoasit sayesinde kansızlığı önler.
- Diyet yapanlar için hem besleyici hem düşük kalorili bir besindir. Düşük yağ oranı sayesinde kilo alımını önler.
- Yorgunluk giderici etkiye sahiptir.
- Mantar sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Göze ve vücuda faydalıdır.
- Beden gelişimi üzerinde faydalıdır.
- Düşünme ve öğrenme kabilyeti üzerinde etkilidir.
- Bağışık sistemini güçlendirme konusunda faydalıdır.
- Metobolizmayı düzenleme etkisi vardır.
- Migren ağrılarına iyi gelir.
- Çocuklar için özellile diş ve kemik sağlığı açısından faydalıdır.
Mantar Nasıl Tüketilir?
Mantar yemeklerde, salatalarda ve soslarda kullanılır. Mantarın yemek yapımında kullanılan kısmı şapka kısmıdır. Yemek yapmadn önce ilk olarak mantarın iyice yıkanıp temizlenmesi gerekir. Yıkarken nazik davranmak gerekir. Çünkü mantar kırılgan bir yapıya sahip olduğu için çabucak parçalanır. Mantar yemeklerinde baharat çok fazla kullanılmaz. Çünkü baharat mantarın tadın bastırır. Çiğ olarak tüketilmesi önerilmese de mantar çiğ olarak salata yapımında kullanılır.
Mantar Nasıl Saklanır?
Mantar bozulma riskine karşı buzdolabında saklanmalıdır. Derin dondurucularda yaklaşık bir yıl süre ile bozulmadan durabilir. Mantar kanservesi yapılarak ve kurutularak da saklanabilir. Mantar kurutmak için öncelikler temizlenir. Sonra ince dilimlere ayrılır. Direkt güneş ışıına maruz bırakılmayacak şekilde kurutulur.