Ülkemiz sınırları içerisinde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bakla çok iyi bir bitkisel protein kaynağıdır. Mineral bakımından oldukça zengin olan bakla özellikle de potasyum, magnezyum, demir ve fosfor gibi vücut için çok önemli bileşenleri de bünyesinde barındırır.
Kuru bakla, baklagiller içerisinde posa içeriği en yüksek olan kurubaklagildir. Uzun süre tok tutucu etkisi bulunur. Sindirim sistemini düzenleyerek hazımsızlığı önler. Tüketilen yiyeceklerin hazmını kolaylaştırarak metabolizmaya olumlu etkiler sağlar. Bunların yanı sıra kanın pıhtılaşmasını önleme konusunda yardımcı olan kuru bakla, regl dönemine yakın zamanlarda kadınlar tarafından tüketildiğinde regl döneminin daha rahat ve daha sorunsuz geçmesini sağlar.
Bağışıklık sistemini de güçlendiren bakla hastalıklara karşı önlem alınmasına yardımcı olur. Kolay kolay hasta olmamak adına kuru baklanın tüketilmesi ayrı bir önem taşır. Özellikle de kış hastalıklarının başını çeken grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkların önüne geçebilmek için önemli bir adımdır.
Tazeyken yeşil renkte olan kuru bakla, kurumaya başladıktan sonra sarımsı bir renge bürünür. Ancak çok koyu kahverengi halini alan baklanın da bayat bakla olduğu bilinmelidir.
Kuru baklada en fazla bulunan vitaminler A ve C vitaminleridir. Aynı zamanda doğal renk pigmenti olan beta karoten kuru baklanın en temel bileşenleri arasında yer alır. Özellikle de içeriğinde bulunan C vitamini ile bu beta karoten sayesinde kolon kanserine yakalanma riski önemli ölçüde azaltılmış olur.
Kuru baklanın C vitamin içeriği yüksek farklı gıda ürünleri ile birlikte alınması, bünyesinde bulunan demirden daha fazla yararlanılmasını sağlar. Böylelikle özellikle çocuklarda sıklıkla rastlanan demir eksikliğinin görülme riski de azaltılmış olacaktır.
Bilinen genel yargılara göre kuru baklanın çok fazla tüketilmemesi gerekir. Ancak bu durum tabi ki her gıda türü için geçerlidir. Bunun haricinde haftada iki güne kadar kuru baklanın tüketilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Şeker hastalarının ise kuru baklayı sık tüketmeleri yine de çok önerilen bir durum değildir.
Vücut için en doğru korumayı sağlamak adına iyi ve dengeli beslenilmeli, her gıdadan gerekli ölçüde mutlaka tüketilmelidir.